Regeling uitbreiding mag blijven bestaan

De 25 procent-regeling van Duinrand Bungalowverhuur aan de Pelikaanweg nabij De Koog wordt niet geschrapt.

Dat heeft een meerderheid van de raad woensdagavond besloten. De regeling stond ter discussie naar aanleiding van de verplaatsing van vijftien recreatieve slaapplaatsen van Oost naar de Pelikaanweg, zodat Duinrand kan uitbreiden van dertig naar 45 slaapplaatsen.

De gemeenteraad stemde unaniem met die verplaatsing in, maar de 25 procent-regeling was even wat anders. Duinrand heeft daar nog recht op, waardoor het bedrijf in theorie na de uitbreiding van dertig naar 45 slaapplaatsen nog een beroep op de 25 procent-regeling zou kunnen doen om in het kader van een kwaliteitsverbetering het aantal bedden met 25 procent uit te breiden.

Texels Belang en D66 vonden dat ongewenst en kwamen woensdagavond tijdens de raadsvergadering met een amendement om de regeling bij voorbaat te schrappen. Volgens hen moet het bungalowpark na de toevoeging van de vijftien slaapplaatsen als kwalitatief afgerond worden beschouwd. De twee partijen vonden geen weerklank bij het college en de andere politieke partijen in de raad. Jur Schuiringa (VVD) vond het niet kunnen om staande de vergadering een amendement in elkaar te zetten waarmee iemand zijn rechten werden ontnomen. Als de 25 procent-regeling wel zou zijn geschrapt, had Duinrand de mogelijkheid gehad bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State en daarmee zou volgens Schuiringa de gemeente op kosten zijn gejaagd.

Wethouder Eric Hercules kaartte aan dat de 25 procent-regeling op het perceel aan de Pelikaanweg in feite al een loze regeling is geworden, omdat er nu al verbouwd gaat worden, waardoor het er niet naar uitziet dat daar de komende tijd nog een kwaliteitsverbetering gaat plaatsvinden. Uiteindelijk stemden alleen TB en D66 (samen vijf stemmen) voor het amendement om de regeling aan de Pelikaanweg te schrappen, waardoor het voorstel onvoldoende steun had.