De leerlingen van de jeugdbestuursklas van de OSG. Ze kregen na afloop een certificaat.
De leerlingen van de jeugdbestuursklas van de OSG. Ze kregen na afloop een certificaat. Foto: Jeroen van Hattum

Leerlingen OSG leren besturen

De rol van een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en bestuursleden in het algemeen.

Zaken die aan de orde kwamen tijdens drie bijeenkomsten die het Texelfonds en Jong Texelfonds in maart en april op de OSG in Den Burg hielden. Het leidde tot een jongerenbestuursklas die woensdag de laatste bijeenkomst had. Ongeveer twintig leerlingen, variƫrend van VMBO tot VWO, woonden de lessen bij.

Bestuursleden Rodny Stolk, Martin van der Vlist, Moor de Waal, Jeffrey Eelman en Luna Dral van het Jong Texelfonds (alle vijf ook leerlingen van de OSG) vertelden woensdag tijdens de laatste over hun ervaringen in besturen en ze lieten hun schoolgenoten ook zelf in de klas een vergadering houden.

Leerling Sanne Rump vond het nuttig. "Ik wilde een idee krijgen van wat een bestuur doet en dat heb ik gekregen." Jasper Koertse had iets andere verwachtingen, maar stak wel het nodige op van de lessen. Jordi Kortekaas vond het nuttig meer te horen over besturen, omdat hij ook in de leerlingenraad zit.

Het Jong Texelfonds, onderdeel van het Texelfonds, pakte meteen de gelegenheid om opvolgers te interesseren, omdat Moor en Jeffrey in hun eindexamenjaar zitten en na de zomervakantie voor studie van het eiland af zijn.

Voorzitter Jan Beijert van het Texelfonds liet tijdens de laatste sessie weten dat de jongeren - als ze interesse hebben - bij Artex een keer een bestuursvergadering kunnen bijwonen om te zien hoe besturen in de praktijk gaat.