Dit bosje langs de Kadijksweg maakt plaats voor huizen.
Dit bosje langs de Kadijksweg maakt plaats voor huizen. Foto: Gerard Timmerman

TipTexel.nl: over Nationaal Park, bomenbeleid en autoluw

Er zijn weer de nodige zaken die de Texelaar bezighouden. Worden er niet teveel bomen gekapt? Zijn we tevreden met de bebouwing op de Groeneplaats en wat gebeurt er met het nationaal park (np)? In de komende editie van TipTexel.nl mag de deelnemer zich uitspreken over een tal van onderwerpen.

Nationaal Park

Jan van der Venis, voorzitter van het np stelde dat zonder uitbreiding Texel de status van nationaal park wellicht verliest. Michel Gregoire van TOP vroeg zich af of dit erg was. Het eiland raakt hiermee de natuur niet kwijt en heeft organisaties als LONT, De Lieuw, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten die zich met dit gebied bezig houden. Binnen het huidige np geldt een snelheidsbeperking van 60 kilometer per uur. Gaat dit voor het heel Texel gelden wanneer het np wordt uitgesmeerd over het hele eiland? Hoe denkt de Texelaar hierover?

Den Burg

Ook in Den Burg spelen weer tal van zaken. De meningen over de bebouwing op de Groeneplaats blijven verdeeld. En hoewel het een gelopen race lijkt, is er misschien nog wat te sturen. Daarom ook aandacht voor dit onderwerp. En hoe kijken we aan tegen een autoluw centrum in Texels grootste dorp. De gemeente is nog steeds bezig met het definiƫren van de term. Wat verstaat de Texelaar onder autoluw?

En verder...

Ondanks dat er nog geen nieuw college is, zijn er genoeg zaken waar de politiek zich al over kan buigen. Hoe moet Texel omgaan met bebouwing in het buitengebied? Moet er vrijheid blijven voor ontwikkeling of zou er alleen gebouwd mogen worden als een vervallen gebouw vervangen wordt? En waar moet zo'n nieuw pand dan aan voldoen? Wat gaan we doen aan een oplopend tekort voor onderhoud aan wegen? Is het een goed idee om beter te gaan handhaven op het parkeervignet en zo meer inkomsten te genereren? Daarnaast houdt het forse aantal bomen dat gekapt wordt de gemoederen bezig.

Deelnemen

Kortom, genoeg om over mee te praten. Inmiddels nemen al zo'n zeshonderd Texelaars deel aan TipTexel.nl. Wie graag zijn of haar mening wil geven over bovenstaande onderwerpen, maar nog geen lid is van het panel, kan zich eenvoudig aanmelden via de website www.tiptexel.nl. De raadpleging wordt komende week verstuurd.