Het haasje in de opvang van Ecomare
Het haasje in de opvang van Ecomare Foto: Ecomare De Koog

RWS onthoudt zich nog even van reactie

Rijkswaterstaat onthoudt zich vooralsnog van specifiek commentaar op de berichten over mankementen aan de aanlegsteigers in de veerhavens van Texel en Den Helder.

RWS stelde een week geleden in een algemene reactie op de berichtgeving van NH Nieuws en EenVandaag dat de veiligheid niet in het geding is, dat de staat van de infrastructuur wordt gemonitord en dat RWS bij onveilige situaties meteen ingrijpt. Doorvragen op specifieke zaken met betrekking tot de aanlegsteigers leidde echter niet tot nadere reacties over de veerhavens. Volgens RWS, eigenaar van de veerhavens, wordt er gewacht op de beantwoording van Kamervragen over de infrastructuur in Noord-Holland, zodat er vervolgens op een eenduidige manier kan worden gecommuniceerd.

Deze krant legde ruim een week geleden specifieke vragen voor aan RWS over de grendelinrichting van de noodsteunbeweging van de brug in de veerhaven van Texel. Volgens een inspectierapport uit 2015 waarop EenVandaag en NH Nieuws zich baseerden, staat bij geconstateerde risico's aan de steiger in de veerhaven op 't Horntje dat het risiconiveau van de grendelinrichting van de noodsteunbeweging aldaar 'onacceptabel' is. Dat betekent dat de noodsteunbeweging van de brug kan falen als de boot onverhoopt tijdens het laden en lossen zou afdrijven.

De vraag was op welke wijze het begrip 'onacceptabel' in het rapport moest worden geïnterpreteerd en of er sinds de publicatie van het inspectierapport in 2015 iets aan het onacceptabel risiconiveau van de grendelinrichting was gedaan. RWS heeft toegezegd nog wel met een antwoord te komen.