Dani Hoekstra met de lammeren, Thim van der Voort tussen de kleding en Lieke Witte en Lobke Folkerts in de Gollards.
Dani Hoekstra met de lammeren, Thim van der Voort tussen de kleding en Lieke Witte en Lobke Folkerts in de Gollards. Foto: Job Schepers/Jeroen van Hattum

Meelopen in praktijk om vak te leren kennen

Ervaren wat een beroep in de praktijk inhoudt. Kijken of het je bevalt of merken dat het misschien toch totaal anders is dan voorgesteld.

Zo'n 75 leerlingen van 3 VMBO en 3 MAVO van de OSG in Den Burg ervaren het momenteel aan den lijve. Zij zitten even niet op school, maar lopen mee bij tientallen Texelse bedrijven voor de jaarlijkse snuffelstages om ter plekke kennis te maken met diverse beroepen.

Lieke en Lobke

De 14-jarige Lieke Witte en de 15-jarige Lobke Folkerts (3 VMBO kader) lopen mee in het Oppertje van de Gollards in Den Burg. Dat is de dagopvang voor Texelaars die dementerend zijn. Lieke en Lobke voeren gesprekken met de gasten, helpen mee met het doen van de boodschappen, drinken mee koffie en helpen mee met het bereiden van de warme maaltijd tussen de middag.

"Je leert met respect met de mensen om te gaan", vertelt Lieke die graag in de zorg verder wil en op school ook het keuzeblok 'zorg' heeft. "Je zegt bijvoorbeeld niet tegen iemand dat die iets al een of twee keer verteld heeft, want daar kan iemand boos van worden. Je bent gewoon met elkaar in gesprek."

Voor Lobke lijkt de Gollards op het eerste gezicht iets minder vanzelfsprekend met een keuzeblok 'metaaltechniek' en interesse in techniek, maar de zorg spreekt haar door de ervaringen op de stage ook wel aan. Lieke is uitgesproken: die wil na de OSG door met een opleiding Verzorgende IG, zodat ze over een paar jaar in de zorg kan werken.

Thim

Voor de 14-jarige Thim van der Voort is Shoeby in Den Burg deze week de stageplek. Mensen adviseren over kleding, afrekenen aan de kassa en alarmlabels aan de kleding bevestigen zijn een aantal werkzaamheden die hij heeft uitgevoerd. Thim, die op school het keuzeblok economie heeft, koos bewust voor het meedraaien in een kledingzaak. "Ik wil later verder gaan als bedrijfsleider in een kledingzaak of een juweliersopleiding volgen. Dat spreekt me ook aan."

De keuze voor kleding kwam mede uit eigen interesse in kleding naar voren. "Het is mooi als je iemand kunt helpen een goede outfit te vinden of kledingstukken die goed bij elkaar passen."

Dani

Dani Hoekstra (15 jaar, VMBO 3 kader) werkt eigenlijk volledig mee op schapenboerderij De Waddel van Jan-Willem Bakker. Als de redactie een kijkje komt nemen zijn ze druk bezig met het wegen van de lammeren. "Deze gaan naar een andere wei, ze krijgen nu nog even een apk-keuring", vertelt Jan-Willem. Dani vangt de lammeren en zet ze in de weegkooi. Hij heeft het al helemaal onder de knie. "Dit is een beste, achttien kilo schat ik zo", merkt hij op. En dat is ook precies het gewicht dat de weegschaal aangeeft. "Je kunt Dani er goed bij hebben. Er zit een goede kop op. Hij neemt initiatief en is erg handig. Hij heeft al voederbakken getimmerd en al met de trekker en de quad bezig geweest. Die jongen moet niet hele dagen in de schoolbanken zitten", stelt Jan-Willem. Dani is het liefst buiten bezig. Een kantoorbaan ziet hij niet zitten. "Ik zie mijzelf geen schapenboer worden, maar ik vind het wel heel leuk. Ik mag hier ook van alles doen en niet alleen toekijken.. Ik help met schapen en geiten voeren, nu met het wegen, ik ben aan het sleutelen. Wat eigenlijk niet? Ik wil later de kant van de mechanisatie binnen de akkerbouw op. Lekker sleutelen aan trekkers", vertelt de leerling die de stage volgt voor zijn praktijkvak Diensten en Producten.

"Ik praat hem nog wel om", grapt Bakker. De heren lijken in ieder geval een klik te hebben en vermaken zich prima in de stralende zon op het bedrijf waar momenteel 900 lammeren rondlopen.