Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Examens

27 dagen, 3 uur en 48 minuten. Op moment van schrijven staat er bovenaan mijn scherm een grote aftelklok die aangeeft wanneer mijn eerste examen is. Natuurlijk handig om goed te weten wanneer de examens beginnen, maar dit is wel heel confronterend. Ook op school voel je dat de examenspanning toeneemt. Nu de laatste toetsen voorbij zijn, ligt de focus vol op het maken van proefexamens en ons zo goed mogelijk klaarstomen voor de centrale examens. De ene docent stampt nog zoveel mogelijk kennis naar binnen, de ander leert ons handige trucjes aan: alles wordt uit de kast gehaald om ons optimaal te laten presteren straks.

We hebben zes jaar naar dit moment toegewerkt, dus er ligt wel wat druk op. Er gaat niemand dood als je het niet haalt, maar het studentenleven roept en dat wil je niet missen. Een paar toetsen gaan straks bepalen of je volgend jaar naar de overkant mag en op jezelf mag gaan wonen. Er staat dus best wel wat druk op, los van de sociale druk die er ook nog is. Je zou er toch niet aan moeten denken dat straks op de uitslagen-dag je hele klas in de kroeg staat om te vieren dat ze geslaagd zijn, en dat jij thuis zit te blokken voor je herkansing.

Ik heb een hartstikke leuke tijd gehad op de OSG, maar het is tijd om verder gaan. Komende tijd wordt het keihard zweten om de examens te overleven. Het wordt een spannende tijd. Laten we hopen dat ik over 27 dagen, 3 uur en inmiddels 19 minuten helemaal klaar ben om mijn eerste examen, wiskunde, te overwinnen. Ik ga er alles aan doen om straks met mijn klasgenoten samen in de kroeg te mogen staan en te kunnen proosten op ons diploma.

Jeffrey Eelman