Samenwerking Wielerunie voor NK en EK veldrijden op Texel

Texel is nadrukkelijk in beeld als locatie voor de nationale en Europese kampioenschappen veldrijden, tijdrijden en strandraces.

De Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) is onder de indruk van de diversiteit van de Texelse landschappen voor mountainbiken en veldrijden. Het heeft geresulteerd in een samenwerking met Texel voor vier jaar.

Directeur Frank Spooren van de VVV heeft Texel als unieke fietslocatie bij de KNWU uitgedragen. Uit deze contacten is het idee ontstaan om Texel voor een periode van vier jaar in te zetten als dé locatie voor nationale en internationale offroad wedstrijden. Dit idee is gedeeld met het Texels Ondernemers Platform (TOP) om met betrokkenheid van lokale ondernemers de schouders er onder te zetten. De KNWU en TOP zijn enthousiast en zijn ook bereid om hier financieel aan bij te dragen. De jaarlijkse kosten bedragen €40.000,- waarvan de gemeente €15.000,- voor haar rekening neemt. De overige partijen dragen €25.000,00 bij. Voor dit bedrag wordt Texel aangewezen als KNWU-regio, MTB-trials, trainingskampen voor nationaal talent topsportselecties en media-aandacht en exposure in KNWU-kanalen. Het gaat hierbij om Nationale en Europese kampioenschappen veldrijden, tijdrijden en strandraces. De kampioenschappen zullen verspreid in het naseizoen plaatsvinden.

Deze ontwikkeling valt nagenoeg samen met het gereed komen van de 100 km MTB-route over het eiland, voor zover bekend het langste MTB-pad van Nederland. Na zeven jaar aan voorbereidingen opent Wielersport Texel dit pad officieel op zaterdag 21 april. Een handeling met een officieel tintje, om 10:15 uur bij het startpunt op 't Horntje, waarvoor alle mountainbikers en veldrijders zijn uitgenodigd.