Mankementen aan bruggen veerhavens

De bruggen van Rijkswaterstaat in de veerhavens van Texel en Den Helder kennen diverse gebreken en mankementen.

Dat blijkt uit onderzoek van mediapartner NH Nieuws en EenVandaag naar het onderhoud van bruggen en viaducten in Noord-Holland. De omroepen baseren zich op diverse rapportages waaronder twee inspectierapporten van het Rijk uit 2014 en 2015 over de veerhaven op 't Horntje en een inspectierapport uit 2017 over de veerhaven in Den Helder.

De rapporten bevatten lijsten met tal van zaken in de veerhavens waarbij sprake is van een hoog of een verhoogd risiconiveau. In het rapport over de veerhaven op 't Horntje is zelfs sprake van een "onacceptabel risico" met betrekking tot de noodsteunbeweging. Die moet voorkomen dat de brug omlaag kan vallen als de boot tijdens het laden en lossen onverwacht zou afdrijven. Volgens het rapport is de grendelinrichting in slechte staat en voldoet die niet meer aan het minimaal acceptabele niveau.

Voor Den Helder is geen sprake van onacceptabele situaties, wel van verhoogde risico's. Daar worden kale plekken op het wegdek benoemd waar fietsers onderuit kunnen gaan als zij met hoge snelheid de boot afrijden. Op Texel bestaat het risico dat voetgangers uitglijden op de overgangskleppen tussen de brug en de boot door verdwijnen van de slijtlaag. Het staal in de hoofddraagconstructies kan versneld corroderen (roesten) door veroudering van de conservering van het staal.

Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) stelde gisteren Kamervragen. Hij wil van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten of het correct is dat groot onderhoud aan de veerhavens pas voor 2022/2023 is voorzien, terwijl er veel mankementen zijn geconstateerd waardoor gebruikers en personeel gevaar lopen. "Zo ja, hoe verhouden de gebrekkige staat en het vergrote risico voor gebruikers alsmede de lange termijn voor groot onderhoud zich tot elkaar wat betreft de noodzakelijke veiligheid waar mensen hiervan uit moeten kunnen gaan?"

De gemeente liet desgevraagd weten op het moment geen noodzaak te zien actie te ondernemen. Dat gebeurt wel als de veiligheid in het geding komt. "Die hoort te allen tijde voorop te staan." De gemeente is in principe geen partij bij de veerhavens. Wel schuift de burgemeester één keer per jaar aan bij overleg tussen de directies van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord en TESO vanwege het belang van de veerverbinding voor het eiland. Een woordvoerder van de gemeente Den Helder liet weten dat Den Helder partner is als het gaat om het vormgeven van een calamiteitenplan. "In het college van Den Helder is dit binnenkort onderwerp van gesprek." TESO onthield zich vooralsnog van een inhoudelijke reactie, omdat de bruggen eigendom zijn van RWS. Rijkswaterstaat zelf stelde in een algemene reactie dat "de veiligheid van de infrastructuur niet in het geding is."