Wat ik zeggen wou

Molen

't Duurt lang hoor eer die opknapbeurt van de molen van 't Noorden kan beginnen. De subsidie van de provincie is binnen, het Texelfonds heeft ook een bedrag toegezegd en nu de rest nog.

Dat zal waarschijnlijk wel goed komen maar de molens draaien wel erg langzaam. Er is natuurlijk altijd baas boven baas want de molen waarom het draait, die staat inmiddels al twee jaar stil en het ziet er niet naar uit dat er dit jaar weer mee gedraaid kan worden en misschien volgend jaar ook wel niet. We hebben het hier over een beeldbepalende molen met een unieke biotoop. Het is een van de meest gefotografeerde rijksmonumenten van Nederland.

Vorige week is Willem nog maar eens gaan kijken hoe het ermee staat. Het is inmiddels vogelbroedtijd en kauwtjes willen heel graag nestelen in de kap van een molen. Het wordt ze makkelijk gemaakt want er zit er een heel groot gat in het rietdek van de kap, waardoor ze makkelijk naar binnen en buiten kunnen vliegen. 12 mei is de Nationale molendag, voor de molenaars is er die dag geen eer te behalen maar voor de vogelaars des te meer want er is dan ook een weekend voor vogelaars. Dat wordt nog een gezellige boel straks daarboven.

Er is melding van gemaakt bij de Hollandsche Molen, die begeleidt de restauratie. "Lekt het ook naar binnen?", vroeg de medewerker van de stichting."Och", antwoordde Willem, "t lekt alleen maar als 't regent." En zo moddert het maar door. Nu maar hopen dat de molen na de restauratie ook behouden blijft in de bouwkundige staat zoals het een poldermolen betaamt en dat hij niet opgeofferd wordt aan de allesoverheersende geldindustrie op Texel die toerisme heet. Hier ligt toch wel een duidelijke taak voor de nieuwe eigenaar Natuurmonumenten.

Niks tegen toerisme maar er zijn grenzen en niet alles moet hieraan ondergeschikt worden gemaakt. Cultureel erfgoed bijvoorbeeld, waaronder deze molen valt. We wachten het af, het duurt nog wel even voor de wieken weer draaien en eenieder daar weer van kan genieten. Uren, dagen, maanden, jaren?

Hillie Keijzer- Vlas,

Oudeschild.