Afbeelding

Waargebeurd oorlogsverhaal in Waalderkerkje

Historicus, schrijver en verteller Timo Waarsenburg vertelt zaterdag 28 april "In oorlog en liefde", het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman. Aanvang 15.00 uur.

Het verhaal in een notendop: Beckman (1919-2011) is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Waarsenburg (1972) interviewde Hans Beckman voor verschillende kranten. Het verhaal liet hem nooit meer los. In 2017 maakte hij er een vertelling van voor het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Sindsdien voert hij zijn voorstelling door het hele land op. Hij staat in theaters en treedt op voor scholen. Zelf zegt hij: "Dat mag nooit meer gebeuren. En om die reden mag wat toen is gebeurd nooit vergeten worden. En tezelfdertijd is het net belangrijk om te laten zien dat er altijd toekomst is."

Entree: € 9,00. Kaarten zijn te koop in Den burg bij boekhandels en VVV. In De Waal bij B. Kooijman, Hogereind 4. Online via www.texel.net.