Werk uitkijkpunt Paal 15 nog niet gestart

Er zijn nog geen werkzaamheden gestart voor de realisatie van een vogeluitkijkpunt bij Paal 15.

Dat heeft het college geantwoord op vragen van raadslid Veronne Koot (Texels Belang). Zij had de indruk dat de werkzaamheden al waren begonnen, omdat er al betonplaten voor een pad bij Paal 15 lagen. Een artikel in het magazine Natuureiland Texel wekte ook de indruk dat het vogeluitkijkpunt al beklonken was.

Het idee komt bij Stichting Texel Vogeleiland vandaan waar de wens voor een uitkijkpunt bij Paal 15 al lange tijd leeft. Het eiland steekt daar het verst in zee, waardoor op die plek de kans het grootst is dat grote aantallen zeevogels van dichtbij gespot kunnen worden. Die zitten vaak op de grens van diep en ondiep water en dat is bij Paal 15 niet ver van de kust.

Volgens het college zijn er inmiddels diverse onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden, maar is het proces nog niet zover dat de benodigde omgevingsvergunning al kan worden aangevraagd. Dit gaat op korte termijn wel gebeuren. Het plan wordt gesteund door Vogelwerkgroep Texel en individuele vogelaars. Koot had tijdens de laatste raadscommissie gevraagd of die vergunning al was afgegeven, maar daar had wethouder Frank Kingma op dat moment geen antwoord op, waardoor hij er schriftelijk op moest terugkeren.

De betonplaten die al bij Paal 15 lagen, zijn volgens het college bedoeld voor het pad dat jaarlijks vanaf de strandopgang op het strand richting zee wordt gelegd. Ze lagen er niet om alvast een pad voor het beoogde vogeluitkijkpunt aan te leggen. Volgens het college is de afdeling Toezicht van de gemeente ter plekke wezen kijken en die constateerde dat er nog geen werkzaamheden waren gestart.

De gemeente heeft de Stichting Texel Vogeleiland laten weten dat bij het aanvragen van de vergunning de Wet Natuurbescherming van toepassing is. "Voor het uitvoeren van werkzaamheden zal daarvoor een vergunning/ontheffing moeten worden aangevraagd bij de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord."