In 2016 verraste Texel'94 met winst op Ajax.
In 2016 verraste Texel'94 met winst op Ajax. Foto: archief Texelse Courant.

Texelse teams strijden weer tegen topteams

Met onder meer Ajax, Feyenoord, Schalke 04, Racing Genk en titelverdediger PSV heeft ook de twintigste editie van het Bregkoog Pupillentoernooi weer een sterk deelnemersveld. De teams van S.V. De Koog en Texel '94 kunnen de borst natmaken.

Grote namen speelden in het verleden al op de Koger velden. In het recente verleden waren dat bijvoorbeeld internationals als Justin Kluivert, Tonny Vilhena en Timothy Fosu-Mensah. "De profclubs gebruiken het toernooi vaak als selectiemiddel, mede daarom zijn de ouders ook zo fanatiek. De spelertjes moeten op dit toernooi laten zien dat ze in aanmerking komen voor een selectie bij één van de grote clubs", vertelt Andreas Schraag.

Van de overkantse teams doen de F-jes mee, voor de leeftijdgrens van de Texelse spelers geldt dat ze zijn geboren in het jaar 2007/2008. "Het is prachtig om te zien dat teams in september al bellen dat ze nog geen uitnodiging hebben gehad. Wij hoeven geen teams uit te nodigen, zij willen hier graag spelen. Door dat enthousiasme kunnen wij ook kritisch kijken naar het deelnemersveld. Wij willen de kwaliteit hoog houden. Als een team een aantal jaren duidelijk slechter presteert, kunnen wij besluiten dat team niet meer uit te nodigen. Ook is er al eens een team afgevallen, omdat wij vonden dat het gedrag van de mensen aan de lijn niet binnen onze gedragsnormen viel. In eerste instantie organiseren wij dit toernooi voor de Texelse jeugd. Daarnaast willen wij natuurlijk mooie, aansprekende tegenstanders", vertelt André Schoo, die al vanaf het begin bij het Pupillentoernooi betrokken is.

Naast de al genoemde teams bestaat het deelnemersveld dit jaar uit Sparta, Heerenveen, KV Mechelen, Excelsior, Zeeburgia en de Legmeervogels. "Helaas is er geen jeugdteam meer van SV Oosterend. Maar wij zijn blij dat De Koog een volledig zelfstandig jeugdteam heeft en dat Texel'94 twee jeugdteams levert", vervolgt Schraag.

Intrappen

Ondanks dat er veel hetzelfde blijft, zijn er een paar veranderingen. De grootste verandering is de intrap. "Die kleintjes hebben vaak nog moeite met de ingooi. Daarom hebben we ook hier de intrap ingevoerd. In den lande gebeurt dit al bij veel bij deze leeftijdsklasse. Verder wordt er dit jaar ook een beste keeper van het toernooi gekozen. We hadden al een bokaal voor de beste speler van het toernooi en voor de Koger pupil die tegen Ajax weet te scoren", geeft Van Beek aan. Of er een Koger scoort tegen Ajax is nog maar de vraag. In de poulefase komen beide teams elkaar niet tegen. "Dan maar in de halve finale of de finale", lacht Schraag.

Het toernooi begon twintig jaar geleden met alleen maar gastclubs uit Rotterdam (Excelsior, Sparta en Barendregt), maar is uitgegroeid tot vast punt op de agenda van de topclubs. Bij De Koog beseffen ze hoe uniek het toernooi is en iedereen van de club wil dan ook graag helpen. Zo helpen spelers van -17 mee en maken ook spelers van het eerste en het tweede tijd vrij in de voorbereiding. "Op zondag moeten ze gewoon zelf voetballen, maar ook op de zaterdag helpen ze mee", besluit secretaris Jan van Beek.

Het pupillentoernooi begint zaterdag om 9:30 uur en op zondag om 9:00 uur. De grote finale start zondag om 12:15 uur.