Geert van Atteveld op zijn werkkamer in De Koog.
Geert van Atteveld op zijn werkkamer in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

"Twijfel weghalen belangrijk om tot een prestatie te komen"

Hij gaf ooit een training zelfhypnose aan een groep judoka's, waarna bij Geert van Atteveld uit De Koog de gedachte ontstond dat er meer te doen was met de lessen die hij op papier had gezet.

Dat leidde in 2007 tot het boek 'Winnen is geen toeval'. Komende zaterdag presenteert Van Atteveld - sinds een paar jaar werkzaam als psycholoog op Texel - een nieuwe versie van het boek. Kern daarvan is dat sporters boven het gemiddelde uit kunnen stijgen als zij zichzelf op een mentaal vlak weten te brengen waarbij ze volledig geconcentreerd zijn op de sport. Van Atteveld maakt daarbij gebruik van hypnose en zelfhypnose, technieken waarmee hij zelf al tientallen jaren ervaring heeft en waarvan hij als psycholoog gebruik maakt.

Van Atteveld werd een paar jaar geleden geïnspireerd tot een nieuwe versie toen de plannen voor de ontwikkeling van Texel als sporteiland er waren. Idee was toen onder meer om Texel in de markt te zetten als geschikt gebied voor topsporters om te trainen. Die plannen verdwenen later weer naar de achtergrond, de nieuwe versie van het boek niet. Van Atteveld baseert zich bij de technieken die hij beschrijft onder meer op de eigen ervaringen in het akido, karate, taekwondo en kungfu. Vechtsporten waarbij het van belang is om volledig geconcentreerd te zijn om niet onverwacht door de tegenstander te worden verrast.

Beschreven wordt onder meer hoe ontspanningsoefeningen en het gebruik maken van verbeelding iemand in een trance kan brengen om daadwerkelijk op één ding gefocused te raken. Als voorbeeld van een winnaarsmentaliteit noemt hij hoe fysiek minder sterke sporters vervolgens met een overwinning aan de haal kunnen gaan, omdat ze op dat moment de juiste winnaarsmentaliteit hebben en een rotsvast geloof in eigen kunnen hebben. "Twijfel weghalen is een van de meest belangrijke zaken om tot prestatie te komen." Bij het overwinnen gaat het niet alleen om het winnen van tegenstanders, maar ook om het behalen van persoonlijke overwinningen.

Het boek is niet bedoeld om in alle geconcentreerdheid te ver voorbij de eigen grenzen te gaan. "Als je je bewust bent van jezelf en je eigen kunnen, dan ben je je ook bewust van je grenzen en neem je die in acht." "Winnen is geen toeval" wordt zaterdag 14 april om 14:30 uur gepresenteerd bij Nauta Boek aan de Parkstraat in Den Burg.