Uitbreiding NP stuit op verzet landbouw

"Absoluut nee, en dat een heleboel keer achter elkaar." Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Texel, wond er dinsdagavond geen doekjes om. De Texelse landbouw is nu fel gekant tegen uitbreiding van het Nationaal Park (NP) over heel Texel.

Langeveld reageerde verbolgen op het nieuws. Onder meer over het feit dat hij in deze krant had moeten lezen dat het bestuur van NP Duinen van Texel onderzoek doet naar de optie om het NP over het hele eiland uit te rollen. Een sneer richting NP-voorzitter mr. Jan van de Venis, die hij tot twee keer toe vergeefs uitnodigde aan te schuiven bij het overleg tussen landbouwer, natuurbeheerders en andere instanties (LONT). "Dat geeft aan dat hij waarschijnlijk niet op de landbouw zit te wachten. We hebben geen Nationaal Park nodig, al die doelen waar de NP-voorzitter het over heeft, kunnen we zonder die status simpel halen. Ik ben als de dood voor dit soort titels. Als ik Natuur 2000 zie, dan denk ik aan schaduwranden, verzuringsgevoelige gebieden en bedrijven in problemen."

Langeveld sprak in tijdens de raadscommissie dinsdag, kort nadat Van de Venis de politici de achtergrond van het onderzoek tot mogelijke uitbreiding van het NP had geschetst. Het Rijk wil naar grote, robuuste Nationaal Parken met een oppervlakte van 10.000 hectare. Landelijk zou het om vijf van die parken gaan, waarbij de kans groot is dat kleinere (zoals nu op Texel) gaan verdwijnen. De politiek bestookte hem met vragen. Niels Rutten (CDA): "Kunt u garanderen dat er voldoende ruimte overblijft voor agrariërs?" Van de Venis: "We hebben geen enkele intentie om landjepik te gaan spelen." Elias van Marseille (GL): "Ik snap best dat een agrariër schrikt", doelde hij onder meer op het grote aantal boeren op de tribune. "De vraag is wat winnen de agrariërs er concreet bij als héél Texel NP wordt?" Van de Venis: "Het is een sterk merk, het toerisme kan heel grote invloed hebben op de landbouw." Van beperkingen voor de landbouw is volgens hem geen sprake.

Bollenteler Arie Lap, die ook insprak, bestreed dat laatste. In de tulpen en krokussen die hij aan de duinrand in De Naal teelt, heeft hij de laatste jaren veel last van schade door hazen. Tot enkele jaren geleden mocht er volgens hem gejaagd worden in de duinen. "Maar het NP wil dat er niet meer in de duinen gejaagd wordt. De voorzitter wil dat ik binnen vier jaar stop met de teelt van tulpen en krokussen aan de binnenduinrand, alleen nog narcissen. Want die lusten de hazen niet."

De vraag was in hoeverre Texel iets heeft te zeggen over uitbreiding van het NP. Formeel niets. Het is aan de provincie om een voordracht te doen aan het Rijk, dat erover beslist. Van de Venis: "Maar als blijkt dat er op Texel onvoldoende draagvlak is, ga ik er niet aan trekken."

De NP-voorzitter gaf aan graag in overleg te gaan met LTO: "Waar kunnen we elkaar versterken, voor mij zijn natuur en landbouw geen natuurlijke vijanden. Eerder partijen die van elkaar afhankelijk zijn en kunnen samenwerken."