Afbeelding
Foto: Parlan

'Voor crisispleegzorg moet je snel kunnen schakelen'

Parlan jeugdzorg houdt op 11 april vanaf 19:30 uur een informatieavond over pleegzorg. Dit gebeurt in de Hema aan de Weverstraat in Den Burg. Om een beeld te krijgen van het gastouderschap, spraken we al met pleegouders Rob en Chantal.

Chantal en Rob uit Den Burg zijn anderhalf jaar crisispleegouders, omdat dat het beste past bij hun werk als franchise ondernemers. En toch woont er nu ook een meisje van twaalf jaar bij hen. Zij blijft.

Hoe kwamen jullie op het idee om pleegouder te worden?

Chantal: "Vijf jaar geleden bezochten we een informatiebijeenkomst. " Rob: "Een tijd later zagen we een oproep voor twee broertjes. Laat ze maar komen, dachten wij. Dat ging niet door maar we zijn toen wel met de training gestart."

Waarom crisispleegzorg?

Chantal: "Wij kozen voor crisispleegzorg van 0 tot 4 jaar omdat het paste bij onze agenda's. Rob: "Wij hebben twee HEMA-winkels. Een in Medemblik en een op Texel. Als er een kindje komt, dan blijft Chantal de eerste weken thuis. Bij crisispleegzorg kun je ook aangeven wanneer je wel en niet beschikbaar bent. Het plan was om de vakanties vrij te houden voor ons eigen gezin. Chantal lacht: "Dat is niet helemaal gelukt. We zijn afgelopen keer met 6 kinderen op vakantie geweest. Druk, maar heel gezellig!"

Wat vinden jullie kinderen?

Rob: "We hebben alles met de kinderen doorgesproken. Maar je weet pas hoe het echt is als er een pleegkindje komt. En dat gaat prima. Er woont nu ook een meisje van 12 jaar bij ons. Zij blijft. Ze gaan met elkaar om als broers en zussen."

Wat brengt pleegzorg jullie?

Rob: "Sommige kinderen staan stijf van de stress als ze binnenkomen. Na een paar dagen gaan hun oogjes weer glimmen. Dat geeft voldoening. Wij vinden het ook goed voor onze eigen kinderen. Ze leren dat niet iedereen het zo goed heeft als wij."

Er komt een nieuw pleegkindje. Hoe gaat dat?

Chantal: 'Bij crisispleegzorg weet je niks over het kind dat komt. Het ene kindje heeft een tasje met spullen en eten bij zich. Het andere niet. Komt er een kindje 's avonds dan blijven onze kinderen ook wakker. We leggen speelgoed in de kamer en onze eigen kinderen spelen mee. Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk. We hebben inmiddels van alles in huis: babymelk, peutermelk en kleding in allerlei maten." Rob: "Dat is niet noodzakelijk hoor. Iedereen kent wel iemand die kan helpen met dat soort dingen."

Wat is belangrijk bij pleegzorg?

Rob: "Pleegkinderen hebben eigen ouders. Dat moet je als pleegouder voor ogen houden en respecteren. Tijdens de training leer je door de ogen van het kind en de ouder(s) kijken. Samenwerken met ouders is in het belang van hun kind en dus uitgangspunt in pleegzorg.

Opgeven

Opgeven voor de informatieavond kan via www.pleegzorgparlan.nl of bel met Caroline Duine op 088-124 00 01. Parlan zoekt pleegouders voor crisispleegzorg (max 28 dagen) en deeltijdpleegzorg (een weekend, in de zomer of bijv. 2 dagen per week) maar ook voor korte (een jaar) of langere tijd (tot volwassenheid).