Ewout Adriaans, de markante frontman van Jug Bros, hier tijdens een optreden in De Zwaan tijdens Struun.
Ewout Adriaans, de markante frontman van Jug Bros, hier tijdens een optreden in De Zwaan tijdens Struun. Foto: Gerard Timmerman

"Broeders van het vat" stopt na kwart eeuw

Ze houden van een feestje, spugen niet in een biertje en spelen het liefst in een gezellig café. Maar nemen hun muziek wel uiterst serieus. "Iedereen denkt dat we alleen maar gein hebben, maar we zijn ook best serieus."

Was getekend Ewout Adriaans, voorman van Jug Bros. De even markante als muzikale band speelde 25 jaar lang in cafés, op festivals en markten. Maar nu is het over, zijn mede-muzikanten hebben de stekker eruit getrokken.

Jug Bros staat voor "Broeders van het Vat". De naam spreekt voor zich, illustratief was de manier waarop Eric Wissenburg bandlid werd. Hij was vaste gast bij optredens in Het Vooronder in Oudeschild. Tot Ewout zei: "Je kunt beter meespelen, dan hoef je niet te betalen voor je bier."

Muzikanten kwamen en gingen, zo verging het ook Wissenburg. In de loop der jaren wisselde de samenstelling. Hans Vlaming (drums), Nils Lely (gitaar), Frits Bonne (gitaar), Ger Scheeve en Michel Blaauboer (mondharmonica). Met allerlei redenen, maar dat ze zijn afgehaakt omdat ze het drinktempo niet zouden kunnen bijbenen, werd met klem tegengesproken. Wat niet wegneemt dat ze op speel- en repetitieavonden behoorlijk wat bier aankonden. Een band die voor Texelse begrippen ongekend vaak optrad, er kon vrijwel geen festival voorbij gaan of je kwam Jug Bros tegen. Geen coverband, maar eigen nummers, geschreven door Ewout. Een band die zich muzikaal sterk ontwikkeld heeft. Met naast Ewout de onafscheidelijke Hannes van Angeren, Rikus Kloosterhuis, Hans Vlaming, René Pop en Gerben van de Dijk.

Met als onbetwiste bandleider Ewout Adriaans, de markante frontman die de lijnen uitzette en nummers schreef. Een singer/songwriter met een hoge productie, in bepaalde periodes schreef hij bijna letterlijke de vellen van zijn vingers. Geïnspireerd door het dagelijks leven, relaties, actualiteit, oorlogen, etc.

Het resulteerde in een schier oneindig repertoire, een deel verscheen op de negen (!) CD's die Jug Bros in de loop der jaren heeft uitgebracht. Muzikale documenten, live opgenomen, in de studio van bassist Rikus Kloosterhuis of die van Normaal. Waarvoor de Texelaars afreisden naar het oosten van het land. Waar zelfs de Achterhoekse drinkebroers onder de indruk waren van de hoeveelheid bier die de Texelse "kwajongens" naar binnen sloegen. Maar ook van hun passie voor muziek.

De eerste CD verscheen in 1996 en werd enthousiast ontvangen, onder meer door deze krant. "Hun vele optredens in de zomermaanden hebben ervoor gezorgd dat ze perfect op elkaar zijn afgestemd, waardoor het geluid meer dan geslaagd klinkt. Dat én het plezier wat er van afstraalt maken Jug Bros tot een band die eigenlijk te groot is voor alleen Texel." Overkantse optredens waren er wel, maar Texel bleef de basis.

Jarenlang speelden ze 's zomers wekelijks in het Vooronder, nadien in De Kombuis en in De Compagnie. Geen optreden was teveel, vast gezicht op Strenderpop, markten en andere muziekfestivals. Waar publiek genoot van hun spel en nummers als het herkenbare "I'm A Dude".

Met "pijn in het hart" maakte Ewout het einde van de Jug Bros bekend op zijn Facebookpagina. "Toch denk ik met plezier terug aan al die jaren dat we muziek gemaakt hebben met de meest geweldige muzikanten." Ewout gaat solo verder en ook de andere bandleden gaan ieder hun eigen muzikale weg.