Problemen met laadbrug en boot TESO tijdens druk Paasweekend

"We betreuren het dat onze reizigers dit Paasweekend overlast hebben ervaren", zegt TESO-directeur Cees de Waal in een reactie op de twee incidenten waar TESO op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag mee kampte.

Op vrijdagmiddag ging de brug in de veerhaven in Den Helder stuk en op maandagmiddag kreeg de Texelstroom te maken met een storing. In beide gevallen leidde het tot wachttijden voordat de problemen waren verholpen. De Waal: "Het is een bijzonder toeval dat twee van dit soort incidenten zich zo kort na elkaar voordoen. En dan ook helaas nog in één van de voor ons drukste periodes qua vervoersvraag."

De brug was overmacht voor TESO. Na twee uur hadden Rijkswaterstaat (eigenaar) en TESO hem weer aan de praat, maar toen stond er al wel een file van zes kilometer in Den Helder. Dat zich nog een keer een storing kon voordoen op de Texelstroom was bekend, maar midden in de drukte op Tweede Paasdaag was volgens De Waal erg ongelukkig. Het ging om de laatste van drie soorten storingen die zich voordeden in het elektrische systeem, nadat de boot begin dit jaar in dok was geweest. Twee zijn er verholpen, de derde storing was volgens TESO dermate zeldzaam dat hij zich tijdens het varen moest voordoen om getraceerd te kunnen worden.

De Waal sluit niet uit dat de betreffende storing zich nog een keer voordoet, voordat hij te pakken is en opgelost kan worden. "We hebben meet- en registratieapparatuur aan boord staan om te achterhalen waar hij precies zit." De Texelstroom ging maandag uit koers, nadat de storing zich had voorgedaan. Volgens De Waal was dat een gecontroleerde actie om uit de vaarroute weg te zijn. "We hadden beschikking over de voortstuwing. We zijn naar 't Horntje gevaren en om 18:30 uur is de Texelstroom weer in de vaart gekomen."