Commissies krijgen 24 nieuwe leden

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft donderdagavond naast de nieuwe raadsleden ook diverse nieuwe commissieleden geïnstalleerd.

De zeven politieke partijen in de nieuwe raad hebben in totaal 24 mensen afgevaardigd om in de commissievergaderingen plaats te nemen. Dat zijn de vergaderingen die voorafgaand aan een raadsvergadering worden gehouden. Nieuw in de politieke arena zijn Jeroen van der Werve (Texels Belang), Lara Kiljan (PvdA), Mariët Roeper (GroenLinks), Henry Soyer (GroenLinks), Floor Roeper (CDA), Niels Rutten (CDA), Thalia Houwing (CDA), Dick Jongeneel (D66), Jeffrey Eelman (D66) en Ruurd Eijzinga (D66).

Commissieleden die al eerder politiek actief waren op Texel en dat ook in de komende raadsperiode weer zijn: Jos Timmer (TB), Marleen Heijne (TB), Pepijn Kolthoff (TB), Nick Ran (VVD), Ewout van der Star (VVD), Nico Waerts (VVD), Albert Huisman (VVD), Nils Lely (PvdA), Yolanda Legierse (PvdA), Jaap Vlaming (GL), Henny Festen (GL), Martijn Eelman (CDA), Frans Visman (D66) en Annie Hin (Texel 2010). Waerts is voor het eerst actief voor de VVD, eerder kwam hij uit voor Texel 2010, Fractie Waerts en D66.

De nieuwe commissieleden legden allen de eed dan wel de verklaring en belofte af. Niet ieder commissielid was donderdagavond aanwezig in de raadzaal. Degenen die er niet waren, worden later alsnog geïnstalleerd. Het is niet gezegd dat elk commissielid tot het einde van deze raadsperiode in 2022 aanblijft. In de vorige raadsperiode werd halverwege de rit van diverse mensen afscheid genomen. Het kan ook gebeuren dat er mensen doorschuiven naar de gemeenteraad als zich daar wisselingen van de wacht voordoen. Volgens de eigen verordeningen kan de gemeenteraad jaarlijks in maart nieuwe commissieleden benoemen. Dat hoeven dan niet per sé mensen te zijn die bij de afgelopen raadsverkiezingen op een kieslijst van de partijen hebben gestaan. Het kunnen mensen zijn die niet op de lijst stonden of zich pas later bij een partij hebben aangesloten.

Bij de huidige samenstelling van de gemeenteraad ontbreken er bewoners van De Cocksdorp en De Waal in de raad. Negen raadsleden wonen in Den Burg, drie in Den Hoorn, één in De Koog, één in Oudeschild en één in Oosterend. De samenstelling van de raad kan veranderen als het nieuwe college van burgemeester en wethouders wordt vastgesteld en mensen in de raad plaatsnemen in het college.