Nieuwe werkgroep wil zich hard maken voor behoud van bomen

Kijken of het echt nodig is dat bomen worden gekapt en invoering van een herplantplicht voor gekapte bomen.

Het zijn twee zaken waarvoor de vorige week opgerichte werkgroep 'Partij voor de bomen op Texel' zich hard wil maken. De werkgroep is opgericht door Texelaars die verontrust zijn geraakt door de kapwerkzaamheden die de afgelopen tijd op meerdere plekken op Texel hebben plaatsgevonden.

De werkgroep wil volgens Pieternel Geurtz in de toekomst meekijken of het wel echt nodig is dat bomen moeten wijken voor nieuwbouwplannen of voor 'natuurlijke verbetering' van het bos. "Ook het kappen van bomen ten behoeve van een excuus zoals de zeer twijfelachtige 'vervanging' van 'zieke' bomen gaan we kritisch volgen."

De werkgroep, die uit vijf Texelaars bestaat, raakte onder meer verontrust door de kap van bomen langs de Pontweg bij het Landje van Pelgrim, de kap van bomen bij de ijsbaan in Den Burg en de kap van bomen bij de plek waar nieuwbouwwijk De Tuunen moet komen. Een deel van de kap daar was gepland, maar langs de sloot langs de Kadijksweg gingen meer bomen weg dan bedoeld. De gemeente en de aannemer bekijken of de wortels nog kunnen uitgroeien of dat er nieuwe bomen terug moeten komen.

De werkgroep wil een gesprekspartner zijn voor onder meer de gemeente en andere organisaties op het eiland die zich met bomen bezighouden. Als een boom uiteindelijk toch wordt gekapt, zouden er volgens de werkgroep in de directe omgeving twee moeten terugkomen. Gepleit wordt voor een herplantplicht. De werkgroep ziet ook graag een terugkeer van de kapvergunning.

Geurtz: "We gaan ook op zoek naar de Groenste Politicus van Texel die ons gaat ondersteunen in deze strijd tegen de vernietiging van bomen en de afschuwelijke kaalslag van boomgewas, bosjes en het bos van Texel."