Wat ik zeggen wou

Weidevogels

Vogelwerkgroep Texel en Stichting Vogeleiland Texel willen naar aanleiding van de reacties op ons persbericht over de weidevogels in deze krant graag het volgende zeggen. Wij waren verontwaardigd over de moties van enkele partijen bij de Notitie Natuur en Landschap en over het stemgedrag van de gemeenteraad. Dat was de reden van onze ingezonden stukken.

Wij hebben ons in onze brieven niet uitgelaten over de rol van de boeren op Texel voor wat betreft de teruggang van de weidevogels, zoals sommigen denken of in deze krant geschreven hebben. Maatschappelijke veranderingen, politieke keuzes en besluiten, en economische factoren in Nederland en daarbuiten bepalen in ons land de ruimtelijke ordening en de mate waarin de natuur en het milieu moeten worden beschermd. Een en ander heeft geleid tot de huidige productiemethoden en de verdeling van de groene ruimte tussen o.a. agrarisch gebied en de natuur.

Rond de bescherming van de weidevogels hebben wij met boeren en politici op Texel op enkele punten verschil van mening, maar wij zijn blij met alle Texelse agrariƫrs die zich inzetten voor de natuur en streven naar minder milieubelasting van hun bedrijfsvoering.

Discussie over dit onderwerp via de Texelse Courant lijkt ons echter niet zinvol. Dat doen wij liever direct met die partijen die het belang van de weidevogels mee laten wegen. Onze kennis op dit gebied stellen wij graag ter beschikking aan een ieder die hiervan gebruik wil maken en wij gaan graag in gesprek met partijen die de vogels een warm hart toedragen!

Vogelwerkgroep Texel en

Stichting Vogeleiland Texel

Naschrift redactie.

Met deze brief eindigen we deze discussie in de krant.