Awni Kandeel (rechts) en begeleider Ammar Ben Ghalloum in de nieuwe Fietswerkplaats Texel bij Van der Linde in De Koog.
Awni Kandeel (rechts) en begeleider Ammar Ben Ghalloum in de nieuwe Fietswerkplaats Texel bij Van der Linde in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

"Ik ben 57 jaar, ik wil graag weer wat doen"

Ze hebben er zin in om het vak te leren. Paul Inpijn en Awni Kandeel zijn twee van de acht Texelaars die begonnen zijn met de MBO-opleiding (niveau 1) voor fietstechnicus, die bij Van der Linde Fietsen in De Koog van start is gegaan.

De opleiding van een half jaar werd afgelopen week officieel geopend. Daarvoor is bij het bedrijf aan de Nikadel de nieuwe Fietsenwerkplaats Texel ingericht. In totaal acht Texelaars volgen daar de nieuwe opleiding, zodat ze na afronding in september bij Van der Linde of een andere werkgever op het eiland aan de slag kunnen gaan.

Voor Inpijn is de opleiding een mogelijkheid om na vijf jaar thuiszitten weer aan de slag te komen. "Ik ben 57 jaar en ik wil graag weer wat doen. Ik heb eerder met techniek gewerkt, dus dit is mooi om te kunnen doen."

Voor Kandeel, gevlucht uit Syrië en sinds een half jaar op Texel, is de opleiding eveneens een gelegenheid om weer aan het werk te raken. In Syrië was hij eerder buschauffeur en reed hij toeristen rond. De opleiding is voor hem ook een manier om zich verder in de Nederlandse taal te bekwamen.

Het geheel wordt gedragen door de gemeente, De Bolder, de Bovag, Innovam (opleider in de mobiliteitsbranche) en Van der Linde. Arnold Boon uit De Cocksdorp, eerder werkzaam als docent op de zeevaartschool, stelde met zijn nieuwe bedrijf Polaris Veritas (en samen met de gemeente) het projectplan van de opleiding en de leerlijn op. De medewerkers van Van der Linde werden ook bij de plannen betrokken, zodat zij konden meedenken. De gemeente betaalt de opleidingen. De deelnemers krijgen begeleiding van De Bolder, werkbegeleiders en de bedrijfsleiding van Van der Linde om de opleiding succesvol af te ronden en om te ontdekken waar ieders individuele kwaliteiten liggen.

Wethouder Hennie Huisman (economie en onderwijs), die de opleiding officieel opende, sprak van een gedegen aanpak. Volgens haar is het de bedoeling dat er meer soortgelijke leerlijnen op het eiland ontstaan, waarbij gemeente en ondernemers samen optrekken en Texelaars op het eiland een vakgerichte opleiding kunnen volgen. Dan gaat het vooralsnog om de zorg en de schoonmaak. Eerder werd al bekend dat er in het najaar een koksopleiding op Texel van start gaat. De deelnemers aan de opleiding en de medewerkers van Van der Linde zijn beiden actief aan de Nikadel en doen ook gewoon samen koffie tijdens de pauze. De deelnemers hebben tijdens de opleiding de verantwoordelijkheid over het onderhoud van de huurfietsen.

Volgens begeleider Ammar Ben Ghalloum wordt het niveau telkens een stapje hoger, zodat iedereen stapsgewijs het vak onder de knie kan krijgen. De deelnemers kunnen ook zelf aangeven wat ze graag willen doen.

Sil van Heerwaarden, medewerker van Van der Linde, en Boon maakten vijftien instructiefilmpjes die in de werkplaats te zien zijn en waarop uitleg over de fietsen wordt gegeven. Dat moet ertoe bijdragen dat iedereen volgens dezelfde standaard werkt.

Erwin van der Linde prees bij de officiële start zijn medewerkers voor de manier waarop zij hadden meegewerkt aan de totstandkoming van de opleiding. Hij was blij met de eerste resultaten na twee weken. "Het wordt door iedereen goed opgepakt." De opleiding is vooralsnog een pilot van een jaar.