Co Mechielsen met zijn vrouw Bep en burgemeester Michiel Uitdehaag.
Co Mechielsen met zijn vrouw Bep en burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

"Veertig jaar klok luiden, het lijkt gewoon maar is zo bijzonder"

De verbazing was van zijn gezicht te lezen. Pas nadat burgemeester Michiel Uitdehaag zijn eerste woorden had gesproken, werd het zondagochtend bij Co Mechielsen duidelijk dat hij niet zomaar naar voren was geroepen.

Ten overstaan van een volle kerk kreeg de koster van de Maartenskerk in Oosterend na afloop van de Paasdienst een koninklijke onderscheiding voor al zijn inzet voor de kerk sinds 1966. De burgemeester benoemde hem tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mechielsen werd in 1966 koster van de kerk, nadat hij daar op 6 mei 1966 was getrouwd met zijn vrouw Bep Mechielsen. Tijdens Palmpasen in 1965 had hij er belijdenis gedaan. Volgens ouderling Erna Drijver rolde hij vervolgens logischerwijs in de rol van koster, nadat de buren van het pasgetrouwde stel hadden gevraagd of ze iets voor de kerk wilden doen. Daarvoor was hij nog actief op zee.

Het leidde tot een verbintenis tot de dag van vandaag waarbij Mechielsen trouw aanwezig is bij de diensten op zondag en ervoor zorgt dat de kerk er verzorgd en onderhouden uitziet. Hij is eveneens aanwezig bij optredens van koren, de kerstnachtdienst, condoleances, niet-christelijke uitvaartplechtigheden of huwelijken. Drijver: "Als er een trouwerij was, werd het karpet opgerold, de kamer van moeder op zijn kop gezet en werden de leunstoelen naar de kerk gesjouwd."

Daarnaast luidt hij al meer dan veertig jaar de klokken van de kerk. "Het lijkt zo gewoon", aldus Drijver in haar toespraak voor Mechielsen, "maar het is zo bijzonder. Veertig jaar de klok luiden, klaar staan bij de deur, zorgen voor het geluid en voor ander wel en wee. Je inbreng als koster is onmisbaar en het is belangrijk dat het wordt genoemd."

Volgens Drijver kon het allemaal dankzij zijn vrouw Bep Mechielsen die een hoop deed en Jan en Marjan Krotje die waarnemen als Mechielsen zelf een keer niet kan. Voor het koperpoetsen kreeg Mechielsen hulp van onder andere Frouke Daalder, Wiep de Boer en de moeder van Willem de Kort. Tot een tijd geleden deden ze ook de schoonmaak van de kerk.

Het echtpaar stond eveneens aan de basis van het jaarlijkse kerstconcert van Christelijke Muziekvereniging Excelsior op Tweede Kerstdag. "Dat begon in de tijd van dominee Van Zijll Langhout en het is een mooie traditie geworden." Er werd even stilgestaan bij de gezondheid van Mechielsen, maar vervolgens ging de aandacht weer naar de onderscheiding. "Vandaag is het blijdschap die overheerst."