Vrijwilligers tijdens het laden van het hulptransport voor Roemenië.
Vrijwilligers tijdens het laden van het hulptransport voor Roemenië.

Texels transport hulpgoederen onderweg naar Sanpetru in Roemenië

Een transport met hulpgoederen voor Roemenië is dinsdag vanaf Texel vertrokken naar Sanpetru. Tijdens de voorbereidingen ontving Ria van der Vis een noodkreet voor hulp voor het armste deel van de Europese Unie.

De goederen die nu onderweg zijn, worden zaterdag gelost bij een Centrum, waar Lausia, die het contact met de Texelaars onderhoudt, zich inzet voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap. "Lausia heeft hier de leiding en zet zich in voor het welzijn van deze mensen, die daar nog niet geaccepteerd worden door hun omgeving, maar veelal thuis weggestopt leven", vertelt Van der Vis. Zo zitten er in het transport veel hulpmiddelen, zoals een elektrisch bed, rolstoel, loopstoel met accu en een rollator. Maar ook bedden, matrassen, dekbedden en kussens. Een complete keuken met aparatuur, pannen en serviesgoed en ook tafels en stoelen en kasten. Voor van de zomer is er veel buitenspeelgoed mee voor de kinderen en zelfs een glijbaan.

Dit voorjaar wil Lausia starten om met verstandelijk beperkten in de tuin te werken en groente te kweken, vooral tomaten en paprika's, wegens de kleuren. "Zo wil ze deze mensen uit hun isolement halen en dat ze door bezig te zijn voldoening krijgen en dat dit hen geluk en blijdschap zal geven. Dit is nieuw in Roemenië. Lausia liep al lang met deze ideeën rond, als een droom en ideaal. Vorig jaar was ze op Texel en bezochten wij het Maartenhuis en al haar dromen zag zij daar in werkelijkheid." Bij dit transport zit ook tuingereedschap om te starten met de groentetuin. In de toekomst hopen we meer tuingereedschap te kunnen sturen. Vanaf Texel zullen wij dit project blijven volgen en steunen."

"Tijdens de voorbereidingen van dit transport ontvingen wij een noodkreet om hulp voor het armste deel van de Europese Unie; de streek Vaslui, die tegen Moldavië aan ligt. Omdat de nood hier werkelijk heel hoog is, hebben we besloten om direkt met dit transport al voedsel, dekens, kleding en schoenen mee te sturen, zodat op deze manier al snel wat hulp geboden kan worden. Dit is alvast een begin, maar er is veel meer hulp nodig en daarom blijven wij doorgaan met het inpakken, sorteren en klaar maken van goederen. Hulp is onmisbaar om daar een auto heen te laten rijden."

Bijdragen zijn meer dan welkom op: NL 18 RABO 03625 21 905 t.n.v. STICHTING HULP OOST EUROPA TEXEL [met ANBI goedkeuring]