Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Leven en laten leven

Hij was de afgelopen week weer een aantal keer in het nieuws: Shane Kluivert. De jongste uit de familie Kluivert is 10 jaar oud maar speelt al bij FC Barcelona en heeft laatst zijn eigen kookboek uitgebracht. Over zijn boek mocht hij een paar dagen terug, ver na zijn bedtijd, vertellen bij RTL Late Night. Ik weet niet wat jij deed op je 10de, maar ik was waarschijnlijk gewoon buiten aan het spelen.

Dit was ook waar veel mensen in de media zich druk om maakten. Naast alle positieve reacties over hoe schattig hij wel niet is, waren er ook veel reacties van mensen die allemaal ineens dachten opvoed-deskundige te zijn. Kluivert zou lekker buiten moeten gaan spelen en kind moeten zijn. Hij zou dat op deze manier, met alle media-aandacht die hij krijgt, niet kunnen.

Ik ben het hier niet mee eens. Bij RTL Late Night zag je hem stralen van trots. Op de youtube-video's van Shane zie je hem wekelijks dingen doen die hij leuk vindt: hij maakt door zijn bekendheid veel leuke uitstapjes, hij kookt veel en hij voetbalt natuurlijk. Kortom: Hij doet de dingen die hij leuk vindt.

Het verhaal van Shane staat symbool voor meer gevallen. Ik merk vaker dat mensen van een andere generatie zich lastig kunnen voorstellen hoe de jeugd van nu verschilt met die van toen. Shane Kluivert is natuurlijk een uitzonderlijk geval, maar de manieren waarop de jeugd zich vermaakt zijn simpelweg veranderd. Natuurlijk, je hebt jongeren die hele dagen op hun kamer zitten te gamen, die we ook goed moeten helpen, maar er zijn ook genoeg jongeren die naast dat gamen ook gewoon nog "buitenspelen".

Ik denk dat oudere mensen niet zo angstig tegenover deze vernieuwing moeten staan. Waar vroeger je met je vrienden een bordspel speelde, speel je nu met z'n allen een spel op de televisie. Even gezellig, met veel meer mogelijkheden.

Jeffrey Eelman