Oefening van de mariniers in de Mokbaai.
Oefening van de mariniers in de Mokbaai. Foto: Jeroen van Hattum

Joost Dourleinkazerne blijft toch behouden

De Joost Dourleinkazerne van het Korps Mariniers op de zuidpunt van Texel blijft toch open. Dat staat in de nieuwe Defensienota die minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie deze week presenteerden.

"Alles blijft zoals het is", aldus een woordvoerder van Defensie in een toelichting op de nieuwe nota. In een vorige nota van Defensie uit 2013 van oud-minister Hennis-Plasschaert was nog sprake van een grote bezuinigingsronde op de krijgsmacht waardoor de Mok gesloten zou worden. Toen was er sprake van dat de eenheden en de landingsvaartuigen naar Den Helder zouden gaan. De Joost Dourleinkazerne zou alleen dienst blijven doen als amfibisch oefenkamp, maar ook niet meer dan dat.

Nu blijft de Mok de thuisbasis van de Surface Assault en Training Group (SATG). Dat is een eenheid die bestaat uit bootcompagniëen, staf en andere ondersteunende diensten. De amfibische eenheid opereert op de 'scheiding van land en water' en is getraind om onder alle klimatologische omstandigheden te opereren. De mariniers worden onder meer ingezet om elders op zee schepen tegen piraterij te beveiligen.

Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag is het fantastisch nieuws voor Texel en de Noordkop dat de Joost Dourleinkazerne open blijft. "De kazerne is qua werkgelegenheid van grote economische betekenis voor Texel. En niet alleen voor Texel, maar voor de gehele Noordkop. Naast de arbeidsplaatsen zorgt het voor diversiteit in de werkgelegenheid. Vele toeleverende bedrijven zijn afhankelijk van de kazerne. Maar vooral bieden de Mokbaai en omgeving een goede oefenlocatie voor het Korps Mariniers." De SATG bestaat uit 243 mensen. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er gemiddeld 180 mensen aan het werk op de Mok. De meesten wonen aan de overkant.

Volgens de burgemeester was het in 2013 een onaangename verrassing dat de Mok alleen een oefenlocatie zou blijven. Het college schreef destijds een brief aan de Vaste Kamercommissie van Defensie om aan te geven dat het sluiten van de kazerne een ernstige aantasting van de werkgelegenheid op Texel zou zijn. Het college stelde in die brief dat de bezuiniging voor Defensie een geringe besparing zou opleveren die niet opwoog tegen het belang van de diversiteit van de werkgelegenheid op het eiland. De Mok is van oudsher ook een plek waar de krijgsmacht aan scholing doet. De manschappen leren er onder meer varen en omgaan met de landingsvaartuigen.

Rembrandt Posthumus, die vorig jaar commandant werd van de Surface Assault and Training Group, sprak in juli 2017 bij de commando-overdracht al de verwachting uit dat een nieuw kabinet mogelijk meer zou gaan investeren in Defensie en dat zou in het voordeel van de SATG kunnen uitpakken. Volgens de woordvoerder van Defensie blijft er wel een scheiding tussen de eenheid op de Mok en de kazerne. Het commando over de SATG is in handen van Posthumus. Het beheer over de Joost Dourleinkazerne zelf is al een tijdje in handen van de facilitaire dienst van de Koninklijke Marine in Den Helder.