Wat ik zeggen wou

Predatiebestrijding

Predatiebestrijding weidevogels. Nodig of niet? Marc Plomp schreef er een open brief over namens de St. Vogeleiland Texel, in overleg met de Vogelwerkgroep Texel. Hij beschuldigt bepaalde groepen van onwetendheid en domheid. Dat is jammer, want beide organisaties die Marc Plomp hier vertegenwoordigt, hebben het beste voor met de weidevogels en doen daarvoor goede dingen. Het is jammer dat ze predatiebestrijding ongenuanceerd bagatelliseren en de kop in het zand steken. Boeren worden in de brief 8 (!) keer beschuldigd van onder meer vals gelobby, betweterigheid en geschreeuw. Beter was geweest om de boeren te prijzen voor wat ze wèl doen voor de weidevogels (agrarisch natuurbeheer). En hen te stimuleren daarmee door te gaan en als het kan nog een schepje er bovenop.

De gemeenteraad wordt in de brief ook 8 keer beschuldigd. Onder meer van voortrekken en onkunde. Jammer. Beter is het hen te prijzen voor het feit dat ze met het unaniem aangenomen amendement een patstelling hebben doorbroken. Door in te zien dat predatie door zwarte kraaien en kauwen een belangrijke oorzaak is van de achteruitgang van de weidevogels. En dat het tijd is daar met prioriteit wat aan te doen met alle wettelijk toegestane middelen. Verder beweert Marc Plomp dat uit allerlei onderzoek is gebleken dat bestrijding van predatoren van weidevogels geen zin heeft. Hij geeft daarbij geen enkele bronvermelding. Dat is een tekortkoming. Immers, zo kan iedereen wel wat roepen. Ook gaat hij voorbij aan het feit dat het hier uitsluitend gaat om de bestrijding van de predatie door zwarte kraaien en kauwen.

Jac.P.Thijsse schrijft in zijn boek Het Vogeljaar (4e druk, 1938): Pagina 53. "…de zwarte kraai is één van de beruchtste figuren uit onze vogelwereld...en voedt zichzelf de hele zomer bijna uitsluitend met eieren en jonge vogels". Pagina 58. Over de kauwen. "...geen haar beter dan de roeken en de kraaien: even arglistig, diefachtig, plagerig en wreed."

St. Natuur en Mens Texel, Dick Drijver (secretaris)

PS. Over de gans als vermeende predator: geen predator. Wel is het zo, dat ze door hun grote aantallen de weidevogels verdringen en grote schade toebrengen aan de landbouwgewassen. De boeren worden daardoor genoodzaakt ze te verjagen. Het neveneffect ervan is dat ook de weidevogels daar niet graag broeden.