De nieuwe Texelse gemeenteraad die gisteravond werd geïnstalleerd.
De nieuwe Texelse gemeenteraad die gisteravond werd geïnstalleerd. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe gemeenteraad beëdigd: vijf vrouwen en tien mannen

"Voorkom afsplitsingen, maar geef het bijtijds naar elkaar aan als er wat is." Het was een boodschap die burgemeester Michiel Uitdehaag gisteravond meegaf aan de nieuwe gemeenteraad.

Die werd gisteravond geïnstalleerd in de raadzaal in het gemeentehuis. De burgemeester sprak daarbij de hoop uit met zeven fracties te beginnen en over vier jaar met zeven fracties te eindigen zonder afsplitsingen of versnipperingen.

Er werden vijf nieuwe raadsleden geïnstalleerd: Leontine Verseput (CDA), Joke van den Boomgaard (Texel 2010), Sander van Knippenberg (GroenLinks), Elias Marseille (GroenLinks), William Witte (Texels Belang) en Hennie Huisman (VVD) die nu tijdelijk raadslid én demissionair-wethouder is. De andere negen zaten de vorige periode ook al in de raad.

Elias Marseille (18) mag zich een week lang het jongste raadslid van Nederland noemen. Op donderdag 5 april wordt in de Gelderse gemeente Oldebroek de nu nog 17-jarige Tom de Nooijer 18 jaar en dan mag hij daar namens de SGP plaatsnemen in de gemeenteraad.

Cees Hoogerheide (TB) is met 78 jaar mogelijk het oudste mannelijke raadslid van Nederland. In hoeverre dat zeker is, staat niet vast. Vaststaand is wel dat er in de nieuwe Texelse gemeenteraad nu zestig jaar leeftijdsverschil zit tussen het jongste en het oudste raadslid.

Burgemeester Uitdehaag gaf de nieuwe raad meteen een paar boodschappen mee, De toenemende toeristische belangstelling voor het eiland en de afname van de bevolking zijn twee grote uitdagingen om mee om te gaan.

Hoewel Texel over tien jaar de kleinste gemeente van Noord-Holland zal zijn, kan het eiland volgens commissaris van koning (Johan Remkes) zelfstandig blijven. Het bestuur is stabiel en er wordt financieel een gedegen beleid gevoerd. Volgens Uitdehaag is het behoud van de zelfstandigheid echter geen zaak van de burgemeester alleen, maar van iedereen.