Gemeente opent jacht op luxe verhuurtent

Luxe verhuurtenten, zelfs met ligbad, is een opkomend fenomeen op (boeren)campings. Volgens het college zijn het in een aantal gevallen recreatieve opstallen, waartegen zal worden opgetreden.

Steeds meer kampeerders houden van luxe, kampeerboeren en andere campinghouders spelen in op deze groeiende vraag met luxe kampeeraccommodatie. Zoals een boerencamping aan de Schorrenweg, waar de "tenten" zijn voorzien van alle denkbare luxe, tot en met een ligbad en afwasmachine aan toe. Deze kampeerboer werkt samen met een gespecialiseerde verhuurorganisatie. De verhuur loopt als een trein, maar volgens b en w is hier een grens overschreden. De gemeente ziet de tenten als recreatieve opstallen. Daarvoor moet volgens het college op basis van hun plaatsgebondenheid een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Maar die wordt op een boerencamping niet verleend. Bijkomend probleem is dat deze luxe verhuurtenten soms plaats bieden aan vijf personen, terwijl drie de norm is voor kamperen bij de boer. De betreffende kampeerboer heeft bezwaar aangetekend.

Om een eind te maken aan de verhuur van deze tenten aan de Schorrenweg is de gemeente een handhavindstraject gestart, met als pressiemiddel een fikse dwangsom. Het zijn niet de enige tenten die b en w beschouwen als recreatief opstal. Alvorens hiervoor een eilandbreed handhavingstraject wordt ingezet, stelt de gemeente een projectmatige aanpak vast. Die zal ook worden besproken met de betrokken branche-organisaties.

De Vereniging van Kampeerboeren kent de situatie. "Het is zuur voor de betreffende mensen. Deze vorm van kamperen is een nieuwe ontwikkeling die binnen onze vereniging nog een plaats moet krijgen", vertelt voorzitter Klaas Tjepkema.