Tussen 4,5 en 6 jaar wachten op huurhuis

Mensen die niet op het eiland wonen en/of hier geen economische of maatschappelijk binding mee hebben. In hoeverre komen die toch in aanmerking voor een huurwoning van Woontij?

Tot een aantal jaar geleden gold voor heel Texel dat alleen mensen die economisch of maatschappelijk gebonden zijn op Texel zich bij Woontij konden inschrijven. Maar sinds dat criterium is losgelaten, kan iedereen zich inschrijven. Waarbij Woontij wel toetst of het inkomen beneden de grens ligt voor een sociale huurwoning. Momenteel staan er tussen de 1200 en 1300 mensen ingeschreven bij Woontij, van wie zo'n 300 actief woningzoekenden.

Wachtlijst

De wachttijd ligt, afhankelijk van plaats en woningtype, tussen de 4,5 en 6 jaar. In hoeverre er op de wachtlijst mensen staan die niet maatschappelijk of economische gebonden zijn aan het eiland, is voor Woontij niet goed in te schatten. Iemand die aan de overkant woont, kan een baan hebben op Texel en is dus hier wel economisch gebonden. Woontij-directeur Jan van Andel heeft de indruk dat van degenen die hoger op de wachtlijst staan, slechts een beperkt aantal geen sociale of economische binding heeft. "We willen wel gaan kijken of we daar een beter beeld op kunnen krijgen en te zien of we daar mogelijk iets mee kunnen."

Huisvestingsverordening

Met de huisvestingsverordening voor Buurtskap De Tuunen regelde de raad onlangs dat mensen met een economische en of maatschappelijke binding voor die specifieke wijk voorrang krijgen bij toewijzing. Dat kan alleen bij nieuwbouw en kan alleen tijdelijk. Voor de vrijkomende huizen bij Woontij als gevolg van doorstroom geldt deze verordening niet. De vraag is in hoeverre de verordening kan worden aangevochten, bijvoorbeeld wegens discriminatie. Bijvoorbeeld door mensen met een uitkering of pensionado's van de overkant, voor wie een economische binding niet mogelijk is.

Geen rechtsgeldig beroep

Volgens de gemeente kan niet rechtsgeldig een beroep op discriminatie worden gedaan, omdat mensen zonder economische binding niet in z'n n totaliteit uitgesloten worden op de Texelse woningmarkt. "Slechts een zeer klein gedeelte van de woningmarkt van Texel gaat onder deze verordening vallen (de 100 sociale huurwoningen van De Tuunen). Voor mensen zonder economische of maatschappelijke binding zijn er andere woningen beschikbaar."