De bemanning van de Beursplein brengt een laatste groet aan het oude boothuis in De Cocksdorp.
De bemanning van de Beursplein brengt een laatste groet aan het oude boothuis in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Boothuis van KNRM gaat tegen de vlakte

Nog een paar dagen en dan gaat het verouderde boothuis van de KNRM in De Cocksdorp tegen de vlakte. Eind dit jaar moet op dezelfde plek een nieuw boothuis staan dat up-to-date is en in de toekomst ruimte biedt aan een nieuwe reddingboot.

De bemanning van de reddingboot en het bestuur van de plaatselijke commissie van de KNRM waren maandagavond nog één keer gezamenlijk bij elkaar voor een groepsfoto bij het gebouw aan de Volharding dat in 1960 door de firma Daalder werd gebouwd. Het boothuis was sindsdien het onderkomen van de Joan Hodshon, de Ida Mary, de Siegfried Egmundis en sinds 1992 de Beursplein 5. Het gebouw werd op zaterdag 13 mei 1961 officieel in gebruik gesteld.

Maandag 9 april begint de sloop, waarna bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild met de nieuwbouw begint. Volgens penningmeester Klaas van der Duim van de KNRM moet het nieuwe boothuis vóór de kerst klaar. Zegel werkt samen met diverse Texelse onderaannemers. De bemanning heeft tot die tijd een noodverblijf in de duinen pal tegenover de plek van het boothuis. Het hoogheemraadschap verleende daar toestemming voor. Dirk Roeper stelde een aantal containers beschikbaar, waaronder een container van de Ronde om Texel.

De Beursplein komt tijdelijk buiten te staan. Er komt een hekwerk omheen plus camerabewaking. Volgens Van der Duim krijgt de boot een plek in de nieuwbouw, zodra daar de gelegenheid voor is. "Dan hoeft hij niet te lang buiten te blijven staan." De reddingboot onderging vorig jaar een zogeheten 'retrofit', waardoor hij nog minstens vijf jaar mee kan. De Beursplein is met 25 dienstjaren één van de oudste operationele reddingboten van de KNRM, maar de boot ziet er nog uit als nieuw. Dat is mede te danken aan de gebroeders Martin en Peter Betsema uit Den Burg die landelijk de vloot van de KNRM onderhouden en zelf allebei vrijwilliger op de Beursplein zijn.

Het nieuwe boothuis, getekend door vaste architect Pieter van Duijn van de KNRM, komt er hetzelfde uit te zien als het huidige boothuis (inclusief lessenaarsdak). Het wordt ruimer van opzet, zodat het bemanningsverblijf groter wordt en er douches en sanitair voor mannen en vrouwen kan komen. Ook wordt rekening gehouden met de komst van een nieuwe, grotere reddingboot over een paar jaar. "Maar die ligt nu nog op de tekentafel", aldus Van der Duim.

Het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden start binnenkort met een landelijke fondsenwerving om het nieuwe boothuis te financieren. Hoeveel de nieuwbouw gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt. De KNRM doet ook een beroep op de Texelse samenleving voor de aankleding van het nieuwe boothuis. Als dat klaar is, heeft de KNRM zowel in De Koog als Oudeschild en De Cocksdorp weer boothuizen die voor de komende tientallen jaren bestendig zijn. Bij alle drie spanden bemanning en bestuur zich in om het allemaal voor elkaar te krijgen. Van der Duim, één van de drijvende krachten achter de nieuwbouw: "in De Koog heeft tien jaar geduurd, voordat het rond was en in De Cocksdorp twee jaar. We zijn blij dat dat bij de gemeente snel kon worden geregeld." De Cocksdorp had al langer de wens voor een nieuw boothuis, maar mede als gevolg van de crisis duurde het even, voordat het hoofdkantoor in IJmuiden groen licht kon geven.