Felicitaties voor de koninklijk onderscheiden Alfred Schaatsenberg.
Felicitaties voor de koninklijk onderscheiden Alfred Schaatsenberg. Foto: Jeroen van Hattum

Lintje voor anker van de gemeenteraad

Een anker van de raad, integer, koersvast en bekwaam in zijn stuurmanschap. Lovende woorden voor scheidend raadslid Alfred Schaatsenberg die woensdagavond na zestien jaar afscheid nam van de Texelse gemeenteraad.

Schaatsenberg, sinds 2002 fractievoorzitter van de PvdA, werd koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet als raadslid. Wethouder Eric Hercules, die in 2002 tegelijkertijd met Schaatsenberg voor de PvdA in de raad kwam, prees de Oudeschilder en oud-kapitein van TESO voor de rust die hij altijd als raadslid had uitgestraald. Hij noemde Schaatsenberg een voorbeeld voor anderen, een man met dossierkennis en iemand die ver van de waan van de dag verkeert. Hij rekende voor dat Schaatsenberg in de zestien jaar bij ongeveer driehonderd miljoen aan investeringen betrokken was en gemiddeld honderd vergaderingen per jaar moet hebben gehad. Het was het einde van een tijdperk: Schaatsenberg en Hercules vormden sinds 2002 een opmerkelijk duo dat dag en nacht van elkaar kon verschillen, maar ze trokken altijd samen op als een tandem zonder ruzie te krijgen.

Er werd woensdagavond afscheid genomen van in totaal zes raadsleden die (vooralsnog) niet terugkeren in de nieuwe gemeenteraad. Dat waren Nick Ran (VVD), Jaap Vlaming (GroenLinks), Jan Aris Eelman (Eiland Belang), Henk Jonker (Texel 2010), Nico Erwich (Texel 2010) en Schaatsenberg. Ran keert mogelijk al snel terug als de VVD in de nieuwe coalitie komt en Hennie Huisman opnieuw wethouder wordt.

Vlaming vertrok woensdagavond voor de tweede keer. Hij was raadslid van 1990 tot en 2002 en keerde in 2012 terug in de raad. Burgemeester Michiel Uitdehaag omschreef hem als een man gericht op oplossingen en met een goede dossierkennis. De burgemeester noemde de vertrekkende Jan Aris Eelman een sterk gedreven persoon die wel op zijn timing moet letten. Zo kwam hij met zijn protesten tegen het verdwijnen van het strandje van Ceres en de komst van de bierfabriek in Oudeschild soms net op de verkeerde momenten.

Henk Jonker, die vorige week afstand deed van zijn zetel na het verlies van Texel 2010, was niet aanwezig bij zijn afscheid. De burgemeester prees hem als een man van fatsoen, normen en waarden met het hart op de juiste plaats voor de zwakkeren in de samenleving. De emoties konden bij Jonker ook een rol spelen en dan kon het volgens de burgemeester wel eens lastig zijn met Jonker een gesprek te voeren.

Erwich kreeg complimenten voor de wijze waarop hij de coalitie van VVD, PvdA en Texel 2010 was blijven steunen, nadat hij eind 2017 met Alternatief was begonnen. Erwich hield zich aan zijn woord dat hij achter de coalitie bleef staan. Uitdehaag noemde hem gekscherend 'het raadslid van De Koog' omdat Erwich vrijwel elke raadsvergadering wel iets uit De Koog aan de orde stelde. De twee voerden meermalen gesprekken over de 'wereld van de politiek' en de 'wereld van de ondernemer' om elkaar te begrijpen, maar daar waren ze nog niet uit.

Vlaming pakte de gelegenheid om duidelijk te maken dat raadsleden zich inzetten voor het algemeen belang van de samenleving. "Je doet het geen dag voor jezelf." Hij kon zich wat betreft enorm boos maken als het begrip 'zakkenvullers' soms voorbij kwam. Hij liet dat tijdens het afscheid echter ook meteen weer los. "Een traantje verraadt hoe ik me voel", citeerde hij een lied dat hij in de raadzaal liet horen.