Het L!m!its-café wordt iedere derde dinsdag van de maand gehouden.
Het L!m!its-café wordt iedere derde dinsdag van de maand gehouden. Foto: L!M!TS

"Delen van kennis en ervaringen"

Hoe houd je als ouder goed contact met je kind en wat doe je als er problemen zijn? En hoe weet je als ouders wat er zich afspeelt bij je kind, zonder het kind constant te moeten controleren? In het L!MITS-café delen ouders ervaringen met elkaar, zonder oordeel.

Wie het heeft over problemen bij jongeren, denkt nog vaak aan aanraking met drugs en/of alcohol en omgang met leeftijdsgenoten. Maar er liggen meer uitdagingen op de loer. Sociale media en gamen zijn onderwerpen waar veel ouders geen kaas van hebben gegeten. "Wat doet uw kind op Snapchat en Instagram? Een onschuldig contact kan escaleren tot iets zeer ingrijpends. Zo ging het verhaal dat er een naaktfoto rondging van een meisje op de OSG. Het was dat meisje helemaal niet, maar de tamtam was al gaande. Dat heeft een enorme impact op zo'n kind. Wat doe je dan als ouder?", stelt Esther Oostra. In het L!MITS-café dat iedere derde dinsdag van de maand wordt gehouden in Time Out kunnen ouders terecht met alle vragen en hun ervaringen delen met andere opvoeders.

De eerste reacties zijn positief. Om de privacy te waarborgen, zijn de verhalen geanonimiseerd.

"Het is laagdrempelig. Het is fijn dat je als ouder je verhaal aan een andere ouder kwijt kunt. Soms weet je het gewoon even niet meer en ga je door een hel. Familie en vrienden, die het zelf niet meegemaakt hebben, doen hun best, maar eigenlijk hebben ze geen idee hoe het is. Ze proberen je wel te begrijpen, maar dat is toch anders. Als je ouders treft die in hetzelfde schuitje zitten, dan heb je weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ergens weet je wel dat je je als ouder niet hoeft te schamen voor het feit dat je kind een verslaving heeft. Maar dat is makkelijk gezegd. Zo simpel werkt dat niet. Nu zijn we jaren verder en is alles aardig op zijn pootjes terecht gekomen. Misschien dat wij hierdoor weer wat kennis en ervaring met andere ouders kunnen delen, waardoor ze de hoop niet verliezen. En als de drempel om naar het L!M!TS-café te komen te hoog is, dan kunnen ze altijd telefonisch contact opnemen."

"Je kunt met elkaar over de verslaving praten zonder dat een ander een oordeel erover heeft en beseft dat het niet jouw schuld is, als je kind verslaafd wordt. Want je hebt er in het begin geen erg in. Er over praten en ervaringen uitwisselen helpt. Ook dan zie je dat je lang niet de enige bent, die zoekende is naar de juiste hulp."

"We proberen een luisterend oor te zijn. We merken dat ouders het fijn vinden om hun verhaal aan iemand kwijt te kunnen. Iedereen is welkom. Ook als je gewoon een algemene vraag hebt over bijvoorbeeld alcohol, drugs, sociale media of gamen. Als het nodig is, verwijzen we door naar het sociaal team of de desbetreffende hulpverleners. Het is vooral een gezellig informeel samenzijn, waar kennis en ervaringen over opvoeden worden gedeeld. En als men het te moeilijk vindt om alleen te komen, kan men natuurlijk ook altijd iemand meenemen. De koffie en thee staan klaar", vertelt Cintha Stiekema.

Zoals al aangegeven door één van de ouders, kan het binnenlopen op een dergelijke avond voor sommigen een behoorlijke drempel zijn. "Zeker in een kleine gemeenschap, waarin iedereen elkaar kent, vinden mensen dat eng. Maar op onze website (www.limits-online.nl red.) staan contactgegevens van ouders en vrijwilligers. En ik - of één van de andere vrijwilligers - kan die informatie ook geheel geanonimiseerd op de mat doen belanden. Zodat een ouder zich op een rustig moment in de materie kan verdiepen. Bij meer vragen kunnen ze altijd bellen", vervolgt Stiekema.

Bij L!MITS willen ze genoemde punten bespreekbaar maken. Het is voor en door Texelse ouders. "Bij het plaatsen van vervelende berichten op sociale media wordt er vaak naar een schuldige gezocht en dat is niet per definitie het belangrijkste. Het kan ook een leermoment zijn waar je samen zoekt naar een oplossing. Maak jongeren bewust van hun gedrag en de effecten op anderen. En besef dat je echt niet de enige ouder bent die dit soort uitdagingen meemaakt. Bovendien hoef je niet bang te worden van sociale media, maar je moet je er wel bewust van zijn wat er zich online afspeelt", besluit Stiekema.