Winst Texels Belang en GroenLinks: wisseling van de wacht

Texels Belang heeft de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg 27,8 procent van de stemmen en stijgt daarmee naar vier zetels in de raad. De VVD werd tweede met 16,5 procent van de stemmen en behoudt zijn drie zetels.

Oppositiepartijen GroenLinks en het CDA wonnen beiden een zetel en komen straks elk met een fractie van twee personen in de nieuwe gemeenteraad. Coalitiepartijen PvdA en Texel 2010 verloren en moeten beiden een zetel inleveren. De PvdA komt daardoor met twee zetels in de nieuwe raad, Texel 2010 met één. D66 leed ook verlies en greep daardoor net als vier jaar geleden naast een tweede zetel. Nieuwkomers Eiland Belang en Alternatief kregen onvoldoende stemmen, waardoor ze niet in de nieuwe gemeenteraad komen. Die telt straks zeven in plaats van negen partijen, waardoor de versnippering wordt teruggedrongen. Texel kende woensdag een opkomst van 67,3 procent. Dat is vrijwel gelijk als vier jaar geleden en ruim boven het landelijk gemiddelde.

Bij verliezers PvdA en D66 was de teleurstelling woensdagavond groot. PvdA-lijsttrekker Remko van de Belt noemde drie oorzaken van het verlies. De PvdA heeft landelijk de wind tegen, de partij heeft op het eiland veranderingen tot stand gebracht waar niet iedereen blij mee is en het succes van GroenLinks. "Het is prachtig voor hen dat zij een mooi resultaat hebben, maar wij hebben er last van." Bij D66 was de teleurstelling groot, onder meer de partij de afgelopen vier jaar veel werk verzette en de hoop had dat dat beloond zou worden.

Elias Marseille van GroenLinks, met zijn 18 jaar het jongste raadslid, dankte de overwinning aan het langs de deur gaan bij Texelaars. De partij was de afgelopen tijd geregeld op pad om bij mensen thuis aan te bellen en in gesprek te gaan. "We hadden iemand die vertelde dat hij altijd op een andere partij stemde, maar na een goed gesprek besloot om voor GroenLinks te gaan."

Winst CDA en GL, verlies voor PvdA en Texel 2010

Ben Zegeren, lijsttrekker van het CDA, was blij met de tweede zetel. "We hadden gehoopt op drie en twee wel een beetje verwacht." Volgens Zegeren biedt het meer ruimte om met twee raadsleden in de raad te zitten. "We laten nieuwe mensen op de lijst in de commissies zitten, zodat de nieuwe ploeg kan komen. Dan kan ik zaken overdragen." Zegeren sloot niet uit mogelijk in de loop van de raadsperiode plaats te maken voor de nieuwe mensen in de partij."

Lijsttrekker Edo Kooiman (Texels Belang) noemde Texels Belang een eenheid waaraan mede de verkiezingsoverwinning te danken was. "We zijn weer terug waar we in 2014 stonden en ook nog wat gegroeid." In 2014 won TB eveneens de verkiezingen waarna de partij drie zetels behaalde. Dat leidde toen echter niet tot deelname aan de coalitie en de partij zakte na het vertrek van Jan Aris Eelman uit Texels Belang terug naar twee zetels.

Nico Erwich, lijsttrekker van het door hem opgerichte Alternatief, vond het jammer dat er geen zetel is gewonnen. "Ik heb een winnaarsmentaliteit, dus ik wil graag winnen, maar de kiezer heeft gesproken.' Hoe het nu met Alternatief verder gaat, is volgens Erwich een onderwerp voor een evaluatie binnen de partij.

De komende tijd gaan de partijen met elkaar in gesprek om te bekijken wie de nieuwe coalitie gaat vormen en wethouders aan het college levert. Bij Texels Belang is Edo Kooiman wethouderskandidaat, bij de VVD is dat huidig wethouder Hennie Huisman en de PvdA heeft Remko van de Belt als kandidaat-wethouder. GroenLinks hield de kaarten nog even tegen de borst.

Het CDA kan volgens Zegeren - als het nodig is - een beroep doen op een zogeheten 'wethouderspool' binnen het CDA. "We gaan voor vakmensen die kunnen managen. Maar het liefst hebben we uiteraard een Texelaar." D66 hield woensdagavond rekening met een plek in de oppositie.

Er werden woensdagavond elf zetels rechtstreeks aan de partijen toegewezen. VVD, CDA, GroenLinks en Texel 2010 kregen elk een restzetel. TB zat dicht tegen een vijfde zetel aan en D66 greep net als vier jaar net naast een tweede zetel. Dries Veltkamp (PvdA) werd opnieuw met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Meer op pagina 5.