De winnaars bij de Koningsverschieting bij de Eilandschutters
De winnaars bij de Koningsverschieting bij de Eilandschutters Foto: GertJan Schoorl

Jan Prins verovert felbegeerde titel Koning van de Eilandschutters

Jan Prins mag zich een jaar lang koning noemen. Zondag won hij de zogeheten Koningverschieting, de belangrijkste wedstrijd van het jaar bij de Eilandschutters.

De wedstrijd kenmerkt zich traditioneel door de spanning die voelbaar is in schiethal Odysseus. Met het inschieten ging het er nog redelijk ontspannen aan toe. Maar na de twee keer twee proefpijlen begon het echte werk. Het werd stil in de hal en er werd gestreden om de felbegeerde titel Koningsschutter of kortweg Koning. Bij de longbowschutters leek het er op dat de huidige koningin Marja Kampstra onbedreigd de titel zou prolongeren. Maar gaandeweg de wedstrijd kwam Jan Prins steeds beter in de wedstrijd, Jaap Jager kwam oncomfortabel dicht bij de score van Jan Prins, die uiteindelijk aan het langste eind trok. Hierdoor mag Jan Prins een jaar lang de titel Koning dragen.

Bij de jeugd was de opkomst wat magertjes. De strijd om de titel Prins van de Eilandschutters ontspon zich tussen Jamy Mets en nieuwkomer Abe Witte. Omdat Abe kort geleden heel goed geschoten had, was op voorhand niet duidelijk wie de Prins zou worden. Routinier Jamy liet zich echter niet van de wijs brengen. Hij kon de spanning goed aan en wist de titel Prins in de wacht te slepen.

Recurve

De recurveschutters begonnen zeer voortvarend en de aanwezige schutters gaven elkaar in het begin niet veel toe. Olga Witte kon echter niet voorkomen dat Roy Westerik zijn titel Koning kon prolongeren. Bij de compoundschutters ging de strijd heel lang gelijk optussen Aad van Gil en Marinka Kampstra. In eerste instantie nam Aad van Gils de leiding en leek op de overwinning af te gaan. Door een klein technisch foutje moest hij de overwinning aan Marinka Kanpstra laten, die een hele hoge score noteerde. Marinka mag zich wederom een jaar lang Koningin noemen.