Afbeelding
Foto:

Column

Beloftes

De rookwolken zijn opgetrokken. Teleurstelling, verrassing en blijdschap lagen dicht bij elkaar woensdagavond in het gemeentehuis. Texels Belang heeft laten zien dat een sterke lijst van eminent belang is. Met bekende gezichten en de juiste stokpaardjes kom je al een heel eind. Bovendien is Texel echt niet zo anders van de overkant en stemt een deel ook op een partij omdat de ouders dat ook al deden.

De komende vier jaar gaan we kijken in hoeverre partijen hun paradepaardjes kunnen waarmaken. In de politiek is het natuurlijk niet altijd mogelijk om alles uit te voeren. Maar als je heel hard dingen roept, moet je daar ook wat mee doen. Zo was de mening van een groot deel van de politici dat de winst van het CDA hem zat in het gratis openbaar vervoer. Behalve het CDA heeft nog niemand mij kunnen uitleggen hoe dit gaat werken.

Hetzelfde geldt voor het gratis parkeren van Texels Belang. Met een structureel tekort van €2 miljoen lijkt gratis parkeren verder weg dan ooit. Eerlijk is eerlijk: Edo Kooiman zei dat hij dit het liefste wil, niet dat hij het kon regelen.

Vorige week werd een motie aangenomen waarin het college werd opgedragen met een plan van aanpak te komen aangaande de verlichting. Met name meer verlichting in de nacht in de woonwijken was hierbij gewenst. De motie was afkomstig van Texels Belang. Onder meer de VVD steunde hen. Maar er is destijds geld gevraagd aan het Waddenfonds en die hebben dat onder bepaalde voorwaarden verstrekt. Daar zit een mooie uitdaging. Hoe gaan ze het zo aanpassen, dat er geen financiële strop volgt?

Bij GroenLinks zal men donderdag vrolijk wakker zijn geworden. Met een verdubbeling van de zetels, hebben ze het zeer goed gedaan. Nummer twee: Elias Marseille (18) zat daar zijn lijsttrekker Sander van Knippenberg op hielen. Is het netjes de raad in te gaan als je over anderhalf jaar gaat studeren of stapt hij dan uit de raad? We wachten het af.

Er zijn flink wat dingen beloofd, laten we kijken wat er van terecht komt.

Job Schepers