Wat ik zeggen wou

Weidevogels

In de vorige TC uitgebreid aandacht voor de weidevogels. Het beeld was duidelijk: de gemeenteraad en de boeren staan tegenover enkele vogelclubs. Een raadsmeerderheid vindt dat de achteruitgang van de weidevogels teveel, of te eenzijdig, op het bordje van de landbouw wordt gelegd. En de vogelaars vinden dat het toch vooral allemaal de schuld is van de boeren en dat predatie door kraaien, meeuwen en roofvogels er niets mee te maken heeft.

Hoewel ik wel enig begrip kan opbrengen voor de raadsmeerderheid die vindt dat de landbouw te eenzijdig de Zwarte Piet toegespeeld krijgt, was het verstandiger geweest om de passage uit het CBS-rapport niet te schrappen. Want het is niet te ontkennen dat de vele veranderingen in de landbouw zeer negatief uitpakken voor broedende weidevogels. Daar staat tegenover dat de eenzijdige benadering van de Vogelwerkgroep en de Stichting Texel Vogeleiland ook onjuist is.

Predatie speelt wel degelijk een belangrijke rol in de achteruitgang van de weidevogels. Als dat namelijk niet zo was, dan moesten er in de natuurreservaten toch nog volop weidevogels zitten? En dat is niet zo, zoals iedereen kan zien die zijn ogen de kost geeft. Toen ik in april 1975 als kersverse vogelwachter in De Geul begon zaten er in het Texelse duingebied veel meer weidevogels dan tegenwoordig. In vrijwel het hele duingebied zijn de weidevogels sterk achteruit gegaan, enkele uitzonderingen als De Nederlanden daargelaten. Niet alleen kievit, tureluur en grutto zijn gedecimeerd, maar ook een vroeger algemene soort als de scholekster. Van de wulpen is ook nog maar een fractie van het aantal van pakweg 40 jaar geleden over. De watersnip is al lang als broedvogel verdwenen. Let wel, al deze ontwikkelingen hebben zich voorgedaan in officiële natuurreservaten. Dit geeft aan dat het in de reservaten óók niet goed gaat met de weidevogels. En dat heeft dus niets met de boeren te maken. (...)

De wil en de mogelijkheden om predatoren te bestrijden zijn beperkt. Blijft over het verbeteren van de terreinen waar weidevogels kunnen broeden. We moeten iedere ontwikkeling in die richting toejuichen. Maar voor een echt succesvol beleid moet het mes aan twee kanten snijden: zowel biotoopverbetering en –vergroting als predatiebestrijding zijn nodig. De volledige brief staat op www.texelsecourant.nl.

Kees Bruin, Den Hoorn