Speculeren over nieuwe coalitie

Texels Belang neemt na de verkiezingsoverwinning het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Edo Kooiman liet woensdagavond al weten open te staan voor alle partijen.

De meest logische stap is een gesprek met de VVD - die op drie zetels uit is gekomen - en nog een andere partij. Voor een ruime meerderheid zouden dan CDA, PvdA of GroenLinks de meest logische keuzes zijn wanneer je kijkt naar de zetelverdeling. Al deze partijen hebben immers twee zetels. Gekeken naar de partijprogramma's liggen coalitiebesprekingen met het CDA voor de hand. VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zien allemaal ruimte genoeg voor gesprekken, maar wachten het initiatief van Texels Belang af. Tijdens de gesprekken zullen partijen nader tot elkaar moeten komen over een aantal zaken, waaronder de verlichting. Texels Belang en de VVD willen de verlichting in ieder geval in de dorpen weer aan. Dit geldt niet automatisch voor GroenLinks, PvdA en het CDA. Bovendien zitten aan een dergelijke verandering financiële consequenties.

Vier jaar geleden was Texels Belang ook de grootste en kwam het toch niet in de coalitie terecht, nadat gesprekken met de VVD en de PvdA stuk waren gelopen. Het is de vraag in hoeverre oud zeer nog een rol speelt. Toch is een scenario zonder Texels Belang niet uit te sluiten, al lijkt dit minder voor de hand liggen aangezien de partij nu ook qua zetels de grootste is (in 2014 hadden VVD, PvdA en Texels Belang allemaal drie zetels). Mochten er inhoudelijk onoverbrugbare meningsverschillen blijken te zijn, is een coalitie met vier partijen mogelijk als de VVD en de PvdA, CDA of GroenLinks en één andere partij elkaar vinden.

Edo Kooiman liet donderdag weten dat er nog geen informateur is aangesteld en dat hij gaat overleggen met het bestuur om er nog deze week één aan te wijzen.