Anders bekeken

Daad Werkelijk

Dinsdag begon de lente , dinsdag de twintigste om 17.15 uur en dat is vreemd. In mijn beleving begon de lente altijd op de 21 maart. De berekening op het noordelijk halfrond bestaat uit simpelweg het evenwicht tussen de dag en de nacht. Als ze allebei even lang zijn, heb je de lentenachtevening, en begint de lente.

De schoondochter in Groningen is jarig, ik heb een pakje naar de studente geneeskunde opgestuurd, met een mooie kaart. Een lentekaart, ze houdt van kunst, dus koos ik de lentetakken van Vincent. "De Lente begint en jij bent jarig , wat een mooie combinatie!." We waren afgelopen week naar Groningen toe, zoonlief was ook jarig dus trakteerden we op een concert in de Oosterpoort. Ze zijn druk, hij werkt in Leeuwarden, zij loopt coschappen en dat is geen kleinigheid naast de studie. Toch had ze de tijd genomen om een taart te maken, en slingers op te hangen, ballonnen geblazen voor het raam, feestelijk.

Dinsdag was ook de Internationale Dag van het geluk, internationaal is door de Verenigde Naties onderzoek gedaan, en volgens het CBS zijn 9 van de 10 Nederlanders best gelukkig. In allerlei steden waaronder Groningen zijn metingen gedaan onder de bevolking. Welk cijfer geef jij je leven? De meeste zijn tevreden, geven het geluksgetal een ruime 7.

Op de Groningse markt worden mensen geïnterviewd, tussen de kramen van de verkiezingen, de kaas en de lappenboer worden mensen aangesproken en naar hun mening gevraagd. Ze scoren veelal 8 of hoger. Dat is er niet altijd vanaf te zien. Iedereen is gelukkig op zijn manier denk ik. Wat belangrijk is, is echter voor de meeste mensen hetzelfde. Gezondheid komt op nummer 1 en sociale relaties op nummer 2, het hebben van werk op nummer 3. Je zou zeggen dat rijkdom ook in dit rijtje past, maar dat is niet zo, "vreemd" genoeg.

Eigenlijk moeten we dus als we de wens om ieder mens gelukkig te zien, het huishoudboekje van de minister van financiën op deze punten wijzigen. Den Haag heeft al jaren een ander prioriteitenlijstje. Zeer jammer. Beïnvloedt het onze keuze in de politiek? Veranderen wij onze stem in de gemeentelijke lijst? Zoeken wij het evenwicht van man/vrouw? Zoeken wij diegene die staat voor zorg, onderwijs en banen, ambachten? Of zijn wij geneigd om te denken: het komt wel goed. Ik heb mijn vertrouwen niet in Den Haag of in de gemeentepolitiek. Ik hoop dat de stemmen deze keer verzilverd worden, dat er geluisterd wordt naar de stem van de dorpsmensen en dat er ook Daad Werkelijk, Daad en Werk uit voort komt.

Natuurlijk moeten we allemaal zelf de slingers in ons leven ophangen, we moeten zelf de ballonnen opblazen. Maar het wordt in mijn ogen pas goed lente als de prioriteiten van geluk, als ons lijstje , hetzelfde wordt als het Lijstje in Den Haag….

Jozien