Harry Bakker met de tros ballonnen die hij in zijn bomen aantrof.
Harry Bakker met de tros ballonnen die hij in zijn bomen aantrof. Foto: Gerard Timmerman

Harry over gevonden ballonnen: "Dit moet je gewoon niet doen!"

Een bijzondere vondst door Harry Bakker uit Den Hoorn, die in de bomen op zijn land een tros ballonnen aantrof. Hij was er allerminst blij mee.

Circa een dozijn ballonnen was nog gevuld met lucht, maar de meeste waren stuk. Kaartjes er aan, met het verzoek deze terug te sturen. Afkomstig uit Alphen aan de Rijn, afgelopen zaterdag opgelaten ter gelegenheid van de officiƫle opening van de nieuwe kunstgrasvelden van de Alphense Racing Club (ARC). Zo'n vondst lijkt leuk, maar Harry was er beslist niet blij mee. "Het was een heel gedoe om ze uit de boom te krijgen, ook lagen her en der ballonsnippers. Een rommeltje en ook nog eens slecht voor de vogels. Zoiets moet je gewoon niet meer doen!"

Het oplaten van de ballonnen (rode en zwarte) bleek een gezamenlijke actie van ARC, de gemeente Alphen aan de Rijn en de aannemer. "Uiteraard milieuvriendelijke ballonnen", schrijft de website Alphen.nl op een verslag van de actie.

Het oplaten van ballonnen staat al een tijdje in een kwaad daglicht. Vogels eten resten van de ballonnen en stikken er in of krijgen ze in hun maag, waardoor ze alsnog sterven. Hoe zit het met het oplaten van biologische ballonnen? We vroegen het aan Annelies Schoo uit Oosterend, die al jaren actie voert tegen het oplaten ervan. "Ze beweren dat biologische ballonnen net zo snel afbreken als eikenblad. Maar dat doet er altijd nog twee jaar over en in op zee duurt het zelfs veel langer. Dan heb ik het niet over de knoopjes, linten, afsluitringetjes en andere leuke dingen die ze erbij doen. Dat breekt helemaal niet af, maar belandt dus wel in de maag van vogels."

Geen ballonnen oplaten, ook geen biologsch afbreekbare, is het dringend advies waarmee ze bedrijven en instanties benadert die deze ballonnen produceren of oplaten. Annelies gaat verder dan alleen aanschrijven als ze zelf zo'n ballon vindt of krijgt toegespeeld. "Op Facebook kijk ik waar ballonnen worden opgelaten. Zodra ik iets ontdek, dan vraag ik vriendelijk om dat niet te doen en geef een alternatief door om iets leuks te doen. Vaak krijg ik te horen dat ze al te ver zijn met organiseren om het af te blazen. Maar volgend jaar doen ze wel wat anders."

Harry heeft de tros ballonnen afgestaan aan Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, dat een expositie heeft ingericht met ballonnen en de schadelijke effecten.

Ook Sytske Dijksen verzamelt ballonnen en linten. Zij maakt er kunstzinnige "Jutsels" van, om zo het probleem onder de aandacht te brengen.