De mast wordt aan boord van de Texelstroom gehezen.
De mast wordt aan boord van de Texelstroom gehezen. Foto: Jeroen van Hattum

Vernieuwde mast terug op Texelstroom gezet

Met de kraan van René Boon is woensdagmiddag de twintig meter lange mast van de Texelstroom terug op de loodsbotter geplaatst. De mast was een paar weken van de boot af om bij Fak-Fak op 't Horntje grondig onderhouden te worden. Ook de giek en de gaffel gingen van boord, evenals de tuigage. De vrijwilligers van de loodsbotter waren een paar weken in de weer om mast, giek en gaffel in oude luister te herstellen.

Volgens Rob Heijman van de Texelstroom ging er onder meer veel tijd zitten in de tuigage, maar dat zag er woensdag ook weer goed uit. Het beslag in de top van de mast werd eveneens vernieuwd. Het materiaal is daarmee ook weer door de keuring, iets waar tegenwoordig scherp op wordt gelet na een ernstig ongeluk met een schip in Harlingen in 2016 als gevolg van houtrot in de mast.

De Texelstroom lag woensdagmiddag in de NIOZ-haven, zodat Boon de mast weer aan boord van het schip kon hijsen. Vervolgens gingen de vrijwilligers terug naar Oudeschild waar de boot de komende tijd verder wordt afgewerkt.