Wat ik zeggen wou

meerjarenbegroting

In de Texelse Courant van vrijdag 16 maart Jl., trok een kort artikel met de titel 'Maatregelen begrotingstekort' onze aandacht. In dit artikel geeft u (het college van b en w) aan van 2019-2022 een tekort op de begroting te moeten dichten.

Als mogelijke oplossingen geeft u de volgende zaken aan:
- Heroriëntatie van de bestemmingsreserve mobiliteit;
- Het niet verlengen van de overeenkomst met Stichting Toeristisch
Investeringsfonds Texel (STIFT);
- Uitgaven sociaal domein meer in lijn brengen met de rijksvergoeding hiervoor
- Verhoging toeristenbelasting
- Verhogen parkeertarieven
- Verhogen OZB
- Of een mix hiervan

Wij hebben over een aantal van deze 'mogelijke oplossingen' de volgende
opmerkingen:

- U hebt reeds onterecht een enorm bedrag van ruim €700.000 onttrokken aan de bestemmingsreserve mobiliteit. Vanuit TOP blijven wij inzetten voor het aanvullen van deze onterechte onttrekking uit deze reserve. De mobiliteitsproblematiek is meer dan urgent en er is veel geld nodig om een aantal zaken die reeds lang geleden zijn toegezegd (onderhoud fietspaden, parkeerruimte Den Burg, wegenonderhoud, bereikbaarheid Den Helder) ook echt te regelen.

- Het niet verlengen van een overeenkomst met STIFT heeft als consequentie dat de ondernemers het tarief van voor de invoering van dit fonds zullen herinvoeren. De hoogte van de toeristenbelasting en de daarop gebaseerde bijdrage aan STIFT is voor ondernemend Texel een groot goed en bovendien zwaar bevochten. Wat dat betreft heeft onze vorige burgemeester Mw. F. Giskes voor het behoud en voortzetten van STIFT nog een stevige lans gebroken. We gaan ervan uit dat STIFT in deze vorm nog zeer lang zal bestaan.

- Over het verhogen van de toeristenbelasting wordt elke 2 jaar met de sector onderhandeld; in 2018 komt dit moment voor de komende 2 jaar en dit wachten we af.

- In de beleidsstukken die ten grondslag liggen aan het raadsbesluit tot het instellen van een bestemmingsreserve mobiliteit staat, dat het parkeertarief jaarbasis de komende jaren van €15 toe zou kunnen groeien naar €20. In 2017 heeft u als college deze volledige ruimte al benut door het parkeertarief in een keer naar €20 te verhogen. Wij zien niet welke ruimte u daar nog heeft, immers, er liggen afspraken hierover vast.

Wat wij als vertegenwoordiger van ondernemend Texel ernstig betreuren, is hoe u maatregelen oppert, zonder welke afspraak dan ook in ogenschouw te nemen. Sterker nog, uit uw persartikel valt niet op te maken of, en zo ja welke afwegingen u maakt over het effect van zulke maatregelen op de Texelse economie. U weet wel, die economie waar we met zijn allen een inkomen uit moeten verwerven, en wat blijkens de statistieken nu al steeds moeilijker wordt. Wij vinden het publiceren van mogelijkheden om een begrotingstekort op te lossen in die zin dan ook onverantwoordelijk! Wat ons daarnaast frappeert is dat u op geen enkele manier aangeeft dat een bezuiniging op de gemeentelijke uitgaven tot de mogelijkheden behoort!

TOP zal alles doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om een aantal van de maatregelen die u oppert tegen te houden. Laten we beginnen met het voeren van een gesprek hierover!

Het TOP-bestuur