Weidevogels beter beschermd

De gemeenteraad heeft woensdag unaniem ingestemd met de Beleidsnotitie natuur en landschap Texel 2018. Eén van de speerpunten is de bescherming van weidevogels.

Over de aanpak van predatoren valt in het stuk het volgende te lezen: "De meeste predatie op Texel wordt toegeschreven aan de zwarte kraai, bruine kiekendief, buizerd en (verwilderde) kat. Van zwarte kraaien wordt -naast broedparen- hinder ondervonden van zogenoemde sociogroepen: groepen ongepaarde (veelal jonge) kraaien. Bij het wegnemen van broedvogels worden deze weer snel aangevuld door exemplaren uit deze groepen. Predatiebeheer begint met het optimaliseren van de weidevogelhabitat: beschutting, dekking en een goed foerageergebied (sterke, goed gevoede vogels kunnen zich beter verdedigen)."

Ook van belang is het voeren van predatiepreventieve maatregelen, zoals afdekken voerkuilen, beperken oogstresten, verwijderen verruigingen en het beheren of verwijderen van houtopstanden bij weidevogelgebieden, zodat de broed- en verblijfsplaatsen van predatoren worden verminderd. Ook het geven van voorlichting over katten past hier binnen. Pas in een volgend stadium kan worden overwogen of door het tijdelijk reguleren van predatoren de weidevogelpopulatie zich sneller kan herstellen tot een zich zelf verdedigende groep."

Ondertussen wordt er vol samengewerkt tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelwerkgroep, LTO, agrariërs Hoge Berg, agrariërs Ons Belang (rond Den Hoorn), Nationaal park Duinen van Texel en De Lieuw. "Gezamenlijk is een werkplan opgesteld uit te voeren in drie pilotgebieden, rond Den Hoorn, op De Hoge Berg en op Dorpzicht. In dit plan is afgesproken om een aantal maatregelen te treffen buiten de gebruikelijke in het agrarisch natuurbeheer om het leefgebied aantrekkelijker te maken. Wat betreft predatorenbestrijding is afgesproken dat hier in eerst instantie niet naar gekeken wordt als pilot. Vanuit de gedachte eerst leefgebied optimaliseren en dan predatoren bestrijden. De roofvogels zullen zich namelijk door maatregelen als het kappen van bomen bij weidevogelleefgebieden verplaatsen. Predatiepreventie! Wat wel meteen opgepakt wordt is de bestrijding van ratten", schrijft Marian Merkelbach van Natuur en landschapsvereniging De Lieuw in een uitgebreide informatiebrief aan de gemeenteraad.

De Lieuw stelt verder nog: "De Lieuw heeft buiten de pilot wel een predatiebeheerplan vastgesteld en met behulp van de onderbouwing en de ondersteunende maatregelen die daar in staan zijn een aantal vergunningen verleend voor het plaatsen van vangkooien voor de bestrijding van kraaien en kauwen."