Zomers beeld van het strandje bij Waddenhaven Texel.
Zomers beeld van het strandje bij Waddenhaven Texel. Foto: Waddenhaven Texel

Suppletie strandje en nieuw speelschip

Stichting Waddenhaven start een ingrijpend renovatieproject. Vandaag start een zandsuppletie voor het Waddenstrandje.

Het strandje is door afslag en verstuiving niet alleen kleiner van oppervlakte geworden maar ook flink verlaagd. Daardoor is de verblijfskwaliteit afgenomen ook omdat er grijs sediment neerslaat op het witte strandzand.

Na eerste fase van de zandsuppletie die vandaag begint volgt een week later, de 23e maart, het tweede deel. Boskalis voert dit werk uit en heeft het ingepast in hun werkzaamheden van de dijkversterking. Het zand wordt met schepen aangevoerd en vervolgens over het strandje verspreid. Na de zandsuppletie zal het strandje er weer in volle omvang en hoogte bijliggen met optimale bruikbaarheid voor Texelaar en toerist.

Ander ingrijpend project is de renovatie (vernieuwing) van het speelschip op de Waddenhaven.

De Stichting Waddenhaven Texel is een onafhankelijk particulier bedrijf ten bate van de Texelse gemeenschap. Zij realiseert en exploiteert faciliteiten van duurzame kwaliteit en zet zich in voor de verdere ontwikkeling van het havengebied Oudeschild.

"De economische betekenis van Waddenhaven Texel gaat verder dan de directe werkgelegenheid die wordt gegenereerd. De ruim 20.000 bootovernachtingen zorgen voor ca. 2,5 miljoen euro aan bestedingen. Dat leidt tot een directe en indirecte werkgelegenheid van ca. 33 arbeidsplaatsen. Bovendien levert Waddenhaven Texel een bijdrage aan de toeristisch recreatieve uitstraling en positionering van de toeristische bedrijfstak." Op de haven wordt aandacht gevraagd voor het bijzondere onderwaterleven. Er worden educatieve zomermarkten gehouden en met informatiepanelen voorlichting gegeven over natuurbeleving.