Den Burg in het duister, de ontsluitingswegen zijn goed te zien.
Den Burg in het duister, de ontsluitingswegen zijn goed te zien. Foto: Job Schepers

Verdeelde gemeenteraad eist aanpassingen verlichtingsplan

De gemeenteraad heeft het college woensdagavond middels een motie opgedragen om binnen drie maanden met een plan en voorstel naar de raad te komen om de openbare verlichting zodanig aan te passen dat de veiligheid in donker op het eiland beter gewaarborgd wordt.

Eens waren ze het niet, zeker niet over de toon die gevoerd werd. De motie werd uiteindelijk met zes tegen negen aangenomen. Alle partijen zijn voor aanpassingen, maar de tegenstanders van de motie - PvdA, GroenLinks en D66 - vinden dat er met feiten gewerkt moet worden en willen eerst goed onderzoek van deskundigen over de aanpassingen. "Er wordt hier gesteld dat wanneer je tegen de motie bent, je tegen veiligheid bent en daar pas ik voor. Ik ben enorm voor veiligheid", sprak Astrid van de Wetering. Ben Zegeren (CDA) twijfelde, maar had het idee dat hij gechanteerd werd door de voorstanders onder leiding van Texel 2010 en Texels Belang. Ook de indieners waren het niet allemaal eens met de toon, maar keken zakelijk naar de daadwerkelijke oproep in de motie: binnen drie maanden een plan met aanpassingen. Wethouder Frank Kingma stelt dat hij - of zijn potentiële opvolger - binnen twee maanden al met een evaluatieplan kan komen. Hij benadrukt dat het niet mogelijk is om binnen drie maanden grote aanpassingen te doen. "Er zit een behoorlijke financiële paragraaf aan. Zo is er onder meer geen bekabeling meer in het buitengebied voor lantaarnpalen. Bovendien is er subsidie van het Waddenfonds geweest, waaraan ook bepaalde voorwaarden gekoppeld zijn.

De door de indieners gewenste terugkeer van lantaarnpalen is dus geen één-tweetje. De algemene tendens was overigens niet om de verlichting weer terug te brengen naar de situatie van voor het verlichtingsplan, maar aan te passen op bepaalde punten.

De verlichting blijft de gemoederen dus bezighouden. Aan de ene kant biedt de nachtelijke duisternis veel schoonheid en is het één van de kernwaarden, aan de andere kant heerst er bij velen een gevoel van onveiligheid.

"In het buitengebied is de openbare verlichting op splitsingen en kruisingen deels door reflectoren en/of led kattenogen vervangen, die 's nachts niet zorgen voor een overzichtelijke kruising. Een ernstig ongeval in donker bij de Pelikaanweg is daar een voorbeeld van", viel te lezen in de motie. Frank Kingma repliceerde, dat onderzoek van de politie heeft aangegeven dat er geen verband was tussen het ontbreken van verlichting en het ongeluk. Jan Aris Eelman (Eiland Belang) gaf aan erg voor de kernwaarden te zijn, maar stelt dat veiligheid voorop staat. Hij stemde in met de motie, mede vanwege een aantal (bijna-)ongelukken. Feit is dat er geen onderzoek heeft aangetoond dat er sinds het nieuwe verlichtingsplan meer ongelukken zijn. De politie gaf tijdens de evaluatie eind 2017 aan dat het aantal ongelukken niet is toegenomen. Dries Veltkamp (PvdA) merkte op dat in het bos (Rozendijk) nooit verlichting was en dat men het wel liet om 160 te gaan rijden. "Hier waren zelden tot nooit ongelukken."

De partijen - voor en tegenstanders van de motie - willen wel kijken naar aanpassingen die het verlichtingsplan verbeteren. Er wordt hierbij onder meer gekeken naar het (gedeeltelijk) terugbrengen van verlichting in de woonwijken, verlichting op kruisingen en betere belijning van fietspaden en evaluatie van de led-verlichting op het wegdek. Eind 2017 werd door de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente al gemeld dat er een beter verloop komt van licht naar donker wanneer men Den Burg uitrijdt. Nu gaat dat nog in één keer van licht naar donker.