Wat ik zeggen wou

Kieswijzer

Hoewel ik twijfels had over de 'Kieswijzer' heb ik die voor mijn partij ingevuld. Met nogal wat op- en aanmerkingen, waarvan ik heb vernomen dat eerdere invullers die mogelijkheid niet hadden. Verder zitten er veel vragen tussen die tendentieus zijn dan wel dat ze niet zonder nuance kunnen. In de meer dan 25 jaar dat ik de Texelse politiek ken, is die niet zo heel vaak 'zwart' of 'wit'; meestal is het 'ietsje meer' of 'ietsje minder'. En dat heet in deze wijzer 'neutraal'...

'Zet rem op wildgroei B&B': We dachten een redelijk goede regeling te hebben en die is in de laatste bestemmingsplannen uitgewerkt. Wat het antwoord dan ook is; de vraag is tendentieus. Dat er ook hele woonhuizen worden verhuurd, is bekend. Dat is niet toegestaan en handhaving is vereist. Maar op zo'n tendentieuze vraag is nooit een goed antwoord te geven.

'Landbouw moet stoppen met glyfosaat': Ja, heel graag, alleen gaan wij daar niet over. En die aanvulling kan je op de site zetten, dat vereist weer een heel nieuwe zoektocht naar antwoorden. 'Rem op commercieel verhuurde tuktuk's': Sinds wanneer kunnen we zoiets zo gemakkelijk afdwingen? En hoe onderscheid te maken tussen commerciƫle en niet commerciƫle? Hoeveel mag het kosten aan regelgeving en handhaving? 'Behoud gymzaal Drijverschool': Daarvoor zijn afspraken met de dorpscommissie, die in raadscommissie stelde daar uit te komen. Door 'eens' of 'oneens' te moeten kiezen, doorkruis je de afspraken, zoals unaniem aangenomen op de laatste raadsvergadering.

De meeste partijen zijn voor 'meer besturen op hoofdlijnen', terwijl de vragen juist regelmatig ingaan op details, zonder context of verbanden. Ik weet dat het opstellen van een kieswijzer moeilijk is, maar als ik er naar zou kijken zonder er regelmatig mee te maken te hebben, zou het maar weinig verhelderend werken.

Ik weet ook dat ik beter weet wat ik niet goed vind dan wat ik wel goed vind aan een kieswijzer. Misschien biedt een voorafgaand overleg met politici van de betreffende richtingen een mogelijkheid?

Jaap Vlaming,

GroenLinks

Naschrift redactie:

Voorafgaand aan het maken van de Kieswijzer hebben we Texelse belangenorganisaties, instellingen en personen gevraagd suggesties te doen voor prikkelende stellingen. Met als doel de kiezer duidelijkheid te verschaffen. In enkele gevallen kan de politiek daar inderdaad niet over beslissen, maar bijvoorbeeld wel (of niet) een signaal afgeven of druk uitoefenen.