De hulpdiensten in actie aan Zevenhuizen voor de koolmonoxide.
De hulpdiensten in actie aan Zevenhuizen voor de koolmonoxide. Foto: Inter Visual Studio / Marcel Winter

"Koolmonoxidemelder heeft mijn leven gered door alarmering"

"Is het handig om een koolmonoxidemelder aan te schaffen", vroeg Marija Bakker een tijdje geleden aan Aryan Boshuis van de brandweer toen hij bij haar op bezoek was voor een verjaardagsfeest.

"Doen", was zijn antwoord, waarna er een melder kwam te hangen in het huis op Zevenhuizen bij Oosterend waar Marija woont. Tot haar verrassing begon afgelopen zaterdagochtend de melder opeens te piepen, nadat ze de geiser had aangezet. De eerste gedachte was dat er misschien iets met de melder aan de hand was, maar de tweede gedachte was snel deuren en ramen open zetten. Een juiste beslissing, want er kwam koolmonoxide vrij uit de verouderde geiser. "Ik heb Aryan gebeld met de vraag wat te doen en die zei meteen 112 te bellen."

De brandweer kwam voor inspectie van de woning en er kwam een ziekenwagen om Marija na te kijken. "Ik voelde me al wat misselijk en duizelig worden." Achteraf is ze erg blij met de melder. "Het is dertig, veertig euro die je niet aan boodschappen kan besteden, maar het is wel een investering geweest die mijn leven heeft gered. Ik heb nu al van vijf mensen gehoord dat ze ook een melder hebben aangeschaft."