Met een Hopperpaal gaf de PvdA uiting aan de zorgen over het verdwijnen van bushaltes.
Met een Hopperpaal gaf de PvdA uiting aan de zorgen over het verdwijnen van bushaltes. Foto: Job Schepers

Korte busroute om boot te halen

Berichten over het opheffen van de vaste buslijn 28 op het stuk Emmalaan-Bernhardlaan-Beatrixlaan per 22 juli, hebben tot onrust geleid.

De aanpassing vloeit voort uit de nieuwe concessie voor het openbaar vervoer door Connexxion, die ingaat op 22 juli. Binnen de grenzen die de provincie Noord Holland heeft gesteld aan het openbaar vervoer, heeft Connexxion een vervoerplan ingediend, dat is vastgesteld. Dit brengt een aantal aanpassingen met zich mee. In het advies over de herinrichting van Den Burg-centrum en over Den Burg Zuid wordt gerefereerd aan de suggestie van Connexxion om haltes langs de genoemde route op te heffen.

De PvdA is daar niet over te spreken. "Dat is natuurlijk niet acceptabel." De partij verwoordde de zorgen in een motie, die woensdagavond unaniem door de raad werd gesteund. De zorgen leven dus breed.

Het college liet eerder deze week weten al enige tijd in gesprek te zijn met Connexxion. "Een aantal van de veranderingen juichen wij toe, bij andere plaatsen wij vraagtekens." Connexxion spreekt van verbeteringen die eind maart naar buiten worden gebracht. Niet enthousiast is het college over de aanpassing van buslijn 28 in Den Burg Oost. Hierover heeft het college gesproken met Connexxion. Als lijn 28 delen van Den Burg niet meer doet, wordt dit gecompenseerd met inzet van kleine Texelhopperbusjes. Volgens Connexxion kan de huidige route naar de boot vaak niet binnen de tijd worden gereden zoals die in de dienstregeling staat. Dit kan er toe leiden dat de bus te laat bij de veerboot aankomt. B en w zoekt met de vervoerder naar mogelijkheden om de route te verkorten, met minimale pijn voor de reiziger. "Het realiseren van een centrale bushalte bij de nieuwe sporthal voor Den Burg Centrum zou zo'n oplossing kunnen zijn. De bus hoeft dan niet meer op en neer naar de Elemert te rijden." Volgens Connexxion kan door de aanpassingen de boot (ook de tussenboot) straks altijd worden gehaald. Maandag praat de gemeente weer met Connexxion. TBO, dat het openbaar vervoer op Texel gaat uitvoeren, schuift daarbij ook aan.