Het centrum Den Burg.
Het centrum Den Burg.

Park blijft met bestrating groen

Het park moet een park blijven, maar bestrating rondom het Glazen Paleis hoeft dit niet in de weg te staan. Dat is de conclusie na de gemeenteraadsvergadering van woensdag.

GroenLinks en de PvdA hadden een amendement ingediend waarin zij oproepen om bestrating in het park ondergeschikt te houden aan het groen. Het amendement kreeg geen steun. De meeste andere partijen zijn van mening dat het overheersende groen al voldoende gewaarborgd is in het advies 'Vrijgeven budget voor herinrichting Den Burg centrum' dat unaniem werd aangenomen. Daarmee wordt definitief €1.225.000,- vrijgemaakt voor de herinrichting van Vismarkt, Kantoorstraat, Groeneplaats en Wezentuin en de plaatsing van een toilet voor mensen met een beperking.

In de Wezentuin zijn sinds de komst van het Glazen Paleis regelmatig kleine evenementen. Geen partij heeft daar problemen mee, maar ze willen wel kijken naar de grootte van de evenementen. Stichting De Wezentuin zegt er zelf het volgende over. "Wij zijn het met de PvdA en Groen Links eens, dat het Park niet helemaal bestraat mag gaan worden. Het afgelopen jaar is overtuigend gebleken dat het Glazen Paleis in een behoefte voorziet. Dat dit het aanzien van het Park niet altijd ten goede komt hebben wij ook gezien. Ook wij vinden dat het Park zeker een park moet blijven. Er wordt in het amendement gesproken over zeer grote activiteiten. Die vinden echter slechts heel zelden plaats. Wij als Stichting willen ook zeker niet van het Park een evenemententerrein maken."

Grote evenementen die plaatsvinden in het park zijn Koningsdag en afgelopen jaar een grote tent met Ouwe Sunderklaas. Met dat laatste was de stichting zelf echter ook niet gelukkig. "Wat de aangebouwde tent betreft was dat ook voor ons een moeilijk besluit. Het had nogal wat impact voor het Park. Wat voor ons de doorslag gaf, was dat er ook voor de jeugd een plek moest zijn tijdens Ouwe Sunder omdat de jeugd onder de 18 eigenlijk nergens terecht kon."

De bestrating die voor de Wezentuin gepland staat, moet er voor zorgen dat het park niet in een modderpoel verandert bij optredens. Dit is nou nog regelmatig het geval.