Vertegenwoordigers van de musea met wethouder Hercules bij de onthulling van de pas.
Vertegenwoordigers van de musea met wethouder Hercules bij de onthulling van de pas. Foto: Gerard Timmerman

Gratis naar de musea

Op vertoon van de Texelse Museumpas mogen Texelaars voortaan gratis naar de Texelse musea. De pas kan vanaf 2 april worden aangevraagd via de website van de gemeente. Het ontwerp van de Texelse museumkaart werd woensdag onthuld.

Dat gebeurde in het bijzijn van wethouder Hercules en vertegenwoordigers van de acht musea. Het betreft Ecomare, Kaap Skil, Stichting Luchtvaart- en Oorlogsmuseum, Museum Waelstee, de vuurtoren, de Oudheidkamer, Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora Texel en Stichting 't Walvaardershuisje Texel.

Wethouder Hercules: "Geweldig dat de museumkaart er nu echt komt! Texelaars hebben hiermee de mogelijkheid meer te leren over de natuur en de geschiedenis van hun eiland. Hoe mooi is dat?!" De levertijd voor de kaart is ongeveer twee รก drie weken en wordt op woonadres thuisbezorgd. Texelaars wordt aanbevolen om vooral ook op rustige momenten gedurende het jaar gebruik te maken van de gratis openstelling. Tijdens drukke periodes of in speciale gevallen kunnen musea aangepaste openingstijden hanteren voor toegang met de Texelse museumkaart. Dit zou onder meer kunnen gelden voor de druk bezochte vuurtoren. Houdt u hiervoor de website van de musea in de gaten, luidt het advies.

Eind 2018 beslissen de musea of zij verder willen met de gratis Texelse Museumpas. Met de komst van de museumkaart wordt uitvoering gegeven aan het voorstel van de raad "Texelaars naar Texelse musea". Het resultaat van een toer van de politici langs de musea.

De musea zijn blij met de pas. Een voorbeeld van onderlinge samenwerking die steeds meer handen en voeten krijgt. De Texelse musea trekken samen jaarlijks circa 500.000 bezoekers.