Achter de schermen

Bestuurders

Kan het toepasselijker? Op het moment dat de Jonge Ondernemers op Texel hun vijftigjarig bestaan vieren, zijn daar ineens de Jonge Bestuurders Texel die zich openbaren met een manifest om Texel in de toekomst aantrekkelijk te laten zijn voor jongeren door middel van geschikt werk, woningen en innovaties. Het lijkt wel of een geschiedenis op het punt staat zich te gaan herhalen.

Het waren immers de Jonge Ondernemers bij wie een paar jaar na de oprichting het plan rees een aantal maatschappelijke posities in te nemen om Texel vooruit te helpen. Jook Nauta werd wethouder, Bob Bakker schopte het tot president-commissaris van TESO en Harry Wuis werd voorzitter van toen nog de Texelse Vereniging van Logiesverstrekkers. Je kan het met ze eens zijn of niet, maar bestuurlijk verdienden ze hun sporen.

De Jonge Bestuurders is een groep van vijftien Texelaars die allen de Bestuursklas van TESO en de Rabobank volgen dan wel gevolgd hebben. Ik heb inmiddels al twee keer het genoegen gehad om het manifest te lezen en ik ben er enthousiast over. Het is een realistische en vooral samenhangende blik op de toekomst van het eiland.

Geen wilde plannen waar 'iets te lang over is nagedacht', maar realistische ideeën om te voorkomen dat de gemiddelde leeftijd en de pensioengerechtigde leeftijd elkaar op Texel iets te dicht naderen. En dat is met respect voor de oudere generatie voor wie ergens in het manifest een coachende rol voor de jongere generatie beschreven staat.

Edoch - ik schrijf dit stukje niet voor niets - ik zie ook wel een paar potentiële hobbels. Het manifest werd vorige week gepresenteerd bij de politieke partijen, maar vervolgens zie je bij de Jonge Bestuurders de vraag ontstaan 'hoe nu verder?'. Mijn advies: neem denkbeeldig een breekijzer mee (figuurlijk alsjeblieft), zodat je elke la waar het manifest stilletjes in verdwijnt subiet kan openbreken. Leg vervolgens dat manifest pontificaal op het betreffende bureau en geef (figuurlijk) met hetzelfde breekijzer een harde mep op het bureau om de desbetreffende bestuurder wakker te schrikken.

Heeft dat geen effect? Neem dan een voorbeeld aan de Jonge Ondernemers die destijds zelf een aantal maatschappelijke posities op zich namen om de boel vooruit te helpen. Texel is erbij gebaat!

Jeroen van Hattum